20447 klášter premonstrátů

Poškozené (známka 340) zděné kláštery

klášter
v Loucké ulici

Má vcelku novou střechu. Omítka je mírně poškozená. Vysoké budovy mají nová okna po vnějším obvodu, směrem do nádvoří je opravena jen menší část oken, ostatní jsou zčásti rozbitá. Větší část nižších budov nad kostelem má okna rozbitá. Opravena je nízká budova u kostela. - Premonstrátský klášter v Louce založil český kníže Konrád II. Ota spolu se svou matkou Marií v roce 1190. - Během husitských válek byl 12.11.1425 vypleněn husitskými vojsky. V 18. století byla zahájena mohutná přestavba, která však nebyla dokončena, neboť byl klášter v roce 1784 zrušen během církevních reforem Josefa II. Poté v budově sídlila továrna na zpracování tabáku, vojenská akademie a až do roku 1993 klášter sloužil jako kasárna. - V klášteře působil mimo jiné Prokop Diviš, který zde sestrojil bleskosvod a předchůdce elektrických klávesových nástrojů. - Část klášterních budov využívá firma Znovín Znojmo pro uložení lahví s vínem, podnikovou prodejnu vín, pořádání různých společenských akcí a je zde umístěno malé muzeum vinařství. Využívaná je přitom pouze asi 1/25 celého areálu. Většina objektu nečinně chátrá. Od roku 2019 je rekonstruována část Stará škola. - Bývalý klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava je kostelem farním. - V roce 2017 byl klášter prohlášen národní kulturní památkou České republiky. - Klášter se nachází na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 24/1, 4 a 2/1) patří městu Znojmo; v roce 2023 půjde na opravu dveří a oken kláštera 750.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.