kostel sv. Václava (Smrkovec) →
20502 bývalý kostel sv. Jiří

v Klášterní ulici

Původní středověký kostel ze 13. století byl s nejvyšší pravděpodobností vystavěn ze dřeva a byl rozměry nevelký. Doba jeho vzniku není známá stejně jako jeho zasvěcení. Na jeho existenci snad může nepřímo ukazovat postava polskoostravského faráře Augustina, který je zmiňován k roku 1444. Na prahu novověku byl tento kostel zbořen a roku 1555 je postaven kostel nový, zasvěcený sv. Jíří. Zasvěcení této sakrální stavby patrně ukazuje na mecenáše stavby, kterým mohl být pán Slezské Ostravy Jiří Sedlnický z Choltic (panství na Slezské Ostravě se ujal roku 1551 a umírá roku 1568). Stavbu s nejvyšší pravděpodobností prováděl vlašský zedník Carios. Kostel až do roku 1648 kostel patrně sloužil evangelíkům a po roce 1654 pak katolíkům. Kostel byl zpustošen pruskými vojsky roku 1778, poté byl opraven. Protože kostel sv. Jiří nedostačoval svojí velikostí rostoucímu počtu věřících, byl v letech 1780 - 1783 nedaleko vystavěn nový farní chrám, a to nynější kostel sv. Josefa. Starý kostel sv. Jiří byl následně přestavěn na školu o dvou třídách a pod střechou byla zřízena sýpka na obilí pro poddané v Polské Ostravě. Ve druhé polovině 19. století nechal hrabě Wilczek ve starém kostele zřídit byty. Budova bývalého kostela byla jako dům č.p. 70 zbořena kvůli poddolování v roce 1985. - Hřbitov u kostela sakrální stavbu přežil až do roku 1823, kdy došlo k založení nového hřbitova u nového kostela sv. Josefa. - Kostel stál na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 3325) patří firmě Asental Land, s.r.o. z Ostravy), druhý (pozemková parcela č. 3324) je v soukromém vlastnictví (Janis Dzimas z Ostravy).

Zdroj: encyklopedie.ostrava.cz