Opravené (známka 100) zděné synagogy

(počátek 18. století), konec 18. století
v Táborské ulici, č.p. 141

Má novou střechu. Je přestavěna na obytný dům. - První židé se v Mirovicích začali usazovat v roce 1581. Kolem roku 1680 byla židovská kolonizace podporována vrchností, především z důvodu hmotného prospěchu, protože židé byli povinni odvádět mnohem vyšší daně, než ostatní obyvatelé. Osud židovského obyvatelstva však ani zde nebyl jednoduchý. Zpočátku vlastnili domy na náměstí, ale později byli z centra vykázáni na jižní předměstí a vytvořili uzavřené předměstské ghetto se školou, synagogou a vlastním hřbitovem. Při statistickém šetření židovské otázky v roce 1856 bylo v soudním okrese mirovickém zjištěno 603 židovských osob, které byly sdruženy v šesti náboženských obcích v Mirovicích, Miroticích, Varvažově, Rakovicích, Starém Sedle a v Zalužanech. - Synagoga byla postavena koncem 18. století jako náhrada za starší modlitebnu z počátku 18. století. Bohoslužby se zde konaly do druhé světové války. Ve 20. století byly židovské domky v Mirovicích postupně bořeny nebo přestavovány. Rabínský dům se školní třídou byl zbořen v roce 1950. Synagoga byla po roce 1972 radikálně přestavěna na rodinnou vilku. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1830. - Pozemek se synagogou je v soukromém vlastnictví (Simona Hardy z Písku, Alena Karešová Feldeková z Prahy a Zdeněk Kroupa z Písku).