20698 kostel sv. Jana Křtitele

VJV od myslivny Kostelík

Z kostela zůstaly jen terénní nerovnosti u velké lípy. - Kronika z roku 1911 uvádí o kostele následující: „U Špankova bývala ves Tisá, či Tisí, v níž již ve století 14. připomíná se kostel farní. - Faráři zde byli: 1388 - 1394 Jan, dosud farář v Lomazicích; 1395 - 1409 Otík, kněz ze Štipoklas; 1409 - 1411 Oldřich, oltářník Panny Marie ve farním kostele Žlutickém, směnou s předešlým; 1411 - 1412 Petr, dosud farář v Tisu Velikém, směnou s předešlým; 1412 Klement, dosud oltářník Panny Marie v Rakovníku, směnou s předešlým. - Patrony kostela byli: 1388 - 1411 Sezema z Bělé, 1412 Purkart z Kolovrat. - Ves zanikla snad ve válkách husitských, kostel osamotněl a náležel jako filiální s blízkou vesnicí Špankovem k Manětínu. - Roku 1700 uvádí se ve zprávě faráře manětínského takto: Kostel sv. Jana v lese Tis řečeném. - Roku 1787 byla vesnice Špankov přidělena k faře Bělské a blízký kostel sv. Jana Křtitele, kde se sloužívala jen jedna mše do roka, jakožto zchátralý a zbytečný, byl zrušen. Zdivo bylo zbořeno a prodáno. - Místu, kde stával, dosud říká se Na kostelíku.“ - Václav Kočka ve své knize „Dějiny politického okresu Kralovického“ z roku 1913 píše o kostele mimo jiné následující: „Karel Maxmilián Lažanský, v letech 1657 - 1695 pán na Manětíně, roku 1680 na dědinách po pusté vsi Tisu u samého kostelíka sv. Jana založil dvorec s ovčínem, jemuž dáno jméno buď Tis, buď u sv. Jana (Johanneshöfel). - Roku 1787 byl dvůr Spankov s přilehlým kostelíkem zbořen. Poloha dosud nese jméno buď Tis, buď na Kostelíku.“ - V kostele byl umístěn obraz křest sv. Jana malovaný na plátně o rozměrech 128 x 83 cm a segmentovitě ukončený. - Pozemek, na němž kostel stál, je v soukromém vlastnictví (Radek Dobrý z Horní Břízy).

Zdroj: dolnibela.farnost.cz