Opravené (známka 99) dřevěné kaple

SZ od vsi, v lese

s malým sanktusníkem

Má novou lepenkovou střechu. Zavřená, zařízená. - V roce 1797 se na smrt nemocnému muži z Horního Bohdíkova v noci zdálo, že má začít pít vodu ze studánky v lese zvaném Hinterbusch. Muž sen uposlechl a zanedlouho se uzdravil. Z vděčnosti nechal na jedli poblíž pramene pověsit svatý obraz. Postupně se objevovaly zprávy o dalších zázračných uzdraveních po požití vody se zdejšího pramene a na místě rostl počet svatých obrazů. Eduard Schlesinger vytvořil v roce 1913 první návrh na stavbu kapličky. Události 1. světové války neumožnily realizaci tohoto plánu, po skončení války byla nad pramenem postavena jen jednoduchá dřevěná bouda. Teprve ve 30. letech 20. století byla bouda nahrazena novou dřevěnou kaplí stejného tvaru, jako je současná kaple. Po roce 1948 kaple chátrala, v 60. letech 20. století byla stržena. V roce 1991 byla během čtyř dnů obnovena vyhnanými německými rodáky z Horního Bohdíkova (díly byla připraveny v Německu a na místě jen sestaveny). Kaple byla po obnově znovu slavnostně posvěcena dne 27.7.1991. Obnovena byla i tradice každoročních náboženských procesí ke kapličce. Ke kapli byla směrem od Potůčníku zbudována i křížová cesta z vysloužilých železničních pražců. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.