2894 kostel sv. Jana Nepomuckého

v JV části vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, věž a sanktusník měděnou. Opravena je statika. Omítka je zčásti poškozená. Má nová okna a dveře, věž nové okenice. Uvnitř je opraven strop a kůr, interiér je uklizen. Vnitřní omítky jsou v dolní polovině presbytáře osekány. Kolem kostela je nově uděláno odvodnění. - Kostel vznikl v letech 1708 - 1712 přestavbou původní hřbitovní kaple; přestavbu provedl stavitel italského původu Carl Antoni Reina, který žil v nedaleké Rokytnici v Orlických horách. V roce 1770 byl kostel rozšířen a byla přistavěna věž. Kostel byl vybaven zařízením z 18. a 19. století, dnes však již mobiliář v kostele téměř není. Část předmětů byla po 2. světové válce ukradena, většina jich byla přemístěna do kostelů v podhůří (např. do Bystrého). - Kostel je jednolodní, na obdélníkovém půdorysu a zakončený půlkruhovým presbytářem. Na západní straně je umístěna věž. Kromě ní má kostel ještě malou sanktusovou věžičku. - Dnes osamoceně stojící kostelík v náručí horské přírody láká svou působivou atmosférou fotografy, ale i filmaře. Zahrál si tak ve třetí řadě kriminální série Labyrint, či se krátce mihl (v roce 2006) ve filmu Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. - Kostel ožívá jen o pravidelných akcích. Na počátku července se zde koná výstava děl místních umělců nazvaná "Mezi horama" či "Podzimní akce Světýlka". - Roku 2012 byl kostel prohlášen za kulturní památku. - Pozemek s kostelem patří církvi; o opravu kostela usilují spolky "Sdružení Neratov" a "Sdružení amatérských výtvarníků".

Zdroj: odkladskychhranic.wordpress.com