3125 kostel Nejsvětější Trojice

1677, přestavěn barokně 1732
v ulici Jana Evangelisty Purkyně

V rekonstrukci; věž, průčelí a korunní římsa kolem celé stavby mají novou fasádu. Cca 1/3 levé strany lodi zepředu má novou, ještě nenatřenou omítku (je v lešení). Zbytek stavby má omítku silně poškozenou. Interiér je opraven. Nově je provedeno odvodnění kolem kostela. - Kostel byl postaven jezuity na místě staršího dřevěného kostela. V jižní straně křížově řešené chrámové lodi byla vybudována loretánská kaple, jejíž skleněný oltář je dílem žacléřských sklářů. Hlavní barokní oltář s nebesy a figurami (1739 - 1742), jakož i vstupní portál jsou dílem sochaře Jiřího Františka Pacáka. - V roce 1782 postihl město požár, při kterém mimo jiné shořely dřevěné části kostela, především věž. Roztavilo se též pět zvonů. Obnovy a opravy po tomto a dalších požárech vnesly do podoby kostela klasicistní prvky. V roce 1882 byla pozlacena korouhev na věži kostela. V roce 1902 byly do kostela nainstalovány varhany od firmy Rieger, dodnes používané též ke koncertním účelům. V roce 1912 byla z chrámové lodi stržena mansardová střecha a nahrazena nízkou valbovou střechou. V roce 2000 prošel interiér kostela celkovou rekonstrukcí. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu fasády kostela 336.000,- Kč z dotačních programů Královéhradeckého kraje.