3275 kostel Navštívení Panny Marie

JZ od vsi, v lese

kamenný, neomítaný

Loď má střechu z olezlého plechu, věž a sanktusník mají střechu měděnou. Zavřený, zařízený. - Příběh poutního místa U Studánky má svou přesně datovanou historii. Začíná v létě 1848, kdy zde na základě opakujícího se snu jedné osleplé ženy hledali a nalezli pramen, jehož voda jí skutečně vrátila zrak. Zpráva o zázraku se rychle roznesla a lidé začínali přicházet. Pramen byl proměněn ve studnu se stříškou, o deset let později tu patrně již stojí i prostá kaple Božského Srdce Páně. Časem přibudou i dvě malé zděné kapličky. Poutní místo získává na věhlasu, a proto je v roce 1893 ve svahu nad studnou postavena novorománský kostel Navštívení Panny Marie ze žlutavého pískovce, jehož vnitřní výzdoby se ujímá kocléřovský malíř. Během pěti let pokrývá stěny i strop svatostánku figurálními i ornamentálními motivy a tato výzdoba řadí svou originalitou tuto církevní stavbu mezi jedinečné památky. Kostel se stává - spolu s širokým pískovcovým schodištěm, začínajícím u studny - dominantou celého poutního místa. Zároveň je zde zbudována i křížová cesta se čtrnácti zastaveními zobrazenými na litinových deskách, doplněná kaplí Getsemanské zahrady a kaplí Božího hrobu. Věřící sem přicházeli o každém mariánském svátku a jejich účast bývá tak hojná, že je už ani kostel nedokázal pojmout; mše se často sloužily na volném prostranství. Scházeli se zde především německy mluvící věřící. Přesto po roce 1945 tradice církevních slavností U Studánky nezaníkla a bohoslužby se tu konaly, i když se stále menší účastí, až do 70. let 20. století. Tehdy už začal být hlavní starostí hrstky věřících stav staveb, na jejichž opravy nebyly peníze. Zanikají dvě malé kapličky, stříška studny a křížová cesta přichází o 4 ze svých obrazových zastavení. Zle se vede i malbám v kostele, jehož střechou zatéká. Pomoc přichází až po roce 1989, a to především ze strany bývalých německých rodáků, kteří zakládají fond na záchranu a obnovu památek. Královéhradecký farář P. František Beneš začal s obnovou kostela Navštívení Panny Marie U Studánky. V roce 1990 je v poutním kostele znovu vysvěcen zvon a provedeny nejnutnější opravy. O pět let později dochází k renovaci nejstarší kaple. Opravuje se a čistí studna, restauruje socha archanděla Michaela a postupně jsou opravovány i litinové plastiky křížové cesty. Štedrý finanční odkaz jednoho z bývalých německých rodáků, pana Springera ze Stanovic, v roce 1998 umožnil opravit široké pískovcové schodiště a nechat navrhnout a vyrobit chybějící plastiky křížové cesty, které byly vsazeny zpět na své původní místo. První pouť po 47 letech vykonali poutníci k patronátní slavnosti dne 5.7.1992. Sešlo se několik set poutníků z Čech, Německa a Rakouska. - Pozemek s kostelem patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.