← kaple (Smilov) kaple (Stará Libavá) →

hřbitovní kaple (márnice)
JZ od vsi, na hřbitově

se sanktusníkem

Bez střechy, krovů a stropu. Zůstalo pouze obvodové zdivo (cca 6 x 4,5 m) do původní výše. Omítka je silně poškozená. Bez oken a dveří. Odstraněny jsou trosky z interiéru, odstraněn je i poškozený sanktusník, který ležel za kaplí. - Hřbitov byl založen v roce 1890. Hřbitovní kaple, která sloužila zároveň jako márnice, stála tenkrát 789 zlatých 85 krejcarů. Zvon do hřbitovní kaple byl pořízen ve Vídeňském Novém Městě ve zvonařské dílně Petera Hilzera, stál 127 zlatých 87 krejcarů a byl ozdoben křížem s větvičkami. Na zvon uspořádala srbská mládež sbírku, která vynesla 10 zlatých 15 krejcarů. Zvon byl v Srbské převzat 1. listopadu 1891. Dopravné, balné a montáž stála obec 106 zlatých 70 krejcarů. Obec také uhradila to, co nebylo pokryto sbírkami. Firma Petera Hilzera už dodala předtím jiný zvon, a to 27. srpna 1891. Jeho zvuk ovšem neladil s již oběma existujícími zvony v obci (toho v obecní kapli a toho v chudobinci), a tak byl zaslán zpět firmě do Vídeňského Nového Města. - Pozemek s kaplí patří obci Horní Řasnice; ta se chce pokusit získat grant na opravu kaple, případně opravit i celý areál hřbitova.

Zdroj: časopis Sudetendeutsche Zeitung, č. 44/2018