3873 kaple sv. Ducha a sv. Hrobu

Poškozené (známka 340) zděné velké kaple

na kopci nad městem

s věží

Střecha je opravena. Fasáda je zničená. Bez oken a dveří (jsou v nich pouze mříže). Zavřená, prázdná. – Kaple byla vystavěna roku 1654 Karlem Hyacintem, hrabětem Villani de Castolo Pilonicoi jako rodinná hrobka. Renovována byla roku 1730 Janem Jáchymem, hrabětem Pachtou. V roce 1823 byla kaple svobodným pánem Jakubem Veithem upravena a byla k ní přistavěna věž se zvonicí. Ve 2. polovině 50. let 20. století kaple sloužila jako sklad pro Čskoslovenský státní film. Dne 13.4.1966 kaple vyhořela po zásahu bleskem; byla jen zčásti opravena, od té doby chátrá. V roce 1973 byla kvůli nevhodným stavebním úpravám hrobky vyklizena krypta kaple, kde byly pohřbeny ostatky držitele panství a stavitele kaple Karla Hyacinta, hraběte Villani de Castolo Pilonico a ostatky členů rodiny Veithů, osvícenců a mecenášů Liběchova. Ostatky byly nepietně smíseny a uloženy tajně do dvou cizích opuštěných hrobů na liběchovském hřbitově.- Kaple je památkově chráněná. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří státu, právo hospodaření má Národní muzeum v Praze; v létě 2018 byla podepsána smlouva o smlouvě budoucí, podle níž Národní muzeum prodá kapli za 400.000,- Kč městu Liběchov, které plánuje kapli opravit.