← kostnice (Svatobor) kaple Vzkříšení Ježíše Krista (Svoboda nad Úpou) →
3887 kaple zvaná Hraběcí

Polozřícené (známka 445) zděné kapličky

V od vsi, v lese

velká, čtyřboká

Bez krytiny, shora z ní vyrůstá tráva a velký bezový keř. Kamenné stěny jsou mírně poškozené. Fasáda je zničena. Bez dvířek, prázdná. - Kaplička byla postavena jako připomínka toho, že zde byl v roce 1720 zavražděn svými poddanými, kteří nesnesli jeho kruté zacházení, hrabě Johann Wratislav Clary ze Snědovic. Podle pověsti v těchto místech přepadlo dne 17.1.1720 kočár hraběte Claryho, který se spolu se svým švagrem vracel z Prahy, asi 15 jeho poddaných. Vedli je prý zámecký kuchař, sládek a zahradník, a ti zde měli údajně hraběte zastřelit. Poté se snad ukrývali v lesích a páchali loupežnickou činnost až do chvíle, kdy byli postupně pochytáni. Jediná dcera hraběte Claryho, Eleonora, zde pak nechala na památku tohoto činu vystavět tzv. Hraběcí kapli. Pověsti také tvrdí, že jedinému kuchaři se podařilo uniknout do Saska, ale ostatní byli pražským soudem odsouzeni k nemilosrdným trestům a největší hříšníci byli dokonce vpleteni do kola a sťati. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (František Homolka z Ješovic). Hraběcí kapli málem v roce 2015 opravily Lesy ČR s.p. a Ministerstvo zemědělství, neboť se tyto instituce domnívaly, že kaple leží na jejich pozemku. Stihly se vypracovat plány opravy, ale po zjištění, že kaple leží na soukromém pozemku, bylo od opravy upuštěno.