4125 kostel Nejsvětější Trojice

na kopci jižně od vsi

V rekonstrukci; asi 3/4 levé strany lodi zepředu mají novou střechu. Opravena je statika, zdivo je různě postahováno (trhliny v obvodovém zdivu nevznikly tlakem krovu, ale po výbuchu leteckých pum během 2. světové války nedaleko odtud). Cca 2/3 průčelí shora mají opravenou fasádu, omítka zbytku stavby je silně poškozená. Většina oken je rozbitá. Uvnitř je kostel zpustošen. - Pozemek s kostelem patří obci Křešice; o jeho opravu usiluje spolek "Pro Zahořany" (na opravu kostela bez restaurování je třeba cca 20 mil. Kč, na celkovou opravu cca 50 - 60 mil. Kč). V roce 2024 půjde na opravu fasády kostela 1.511.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Ústeckého kraje (oprava má být dokončena do 31.12.2025).

Podle infa na kostele se počítá s opravami cca do roku 2030.