4223 kostel sv. Anny

ve městě

velký

V rekonstrukci; má novou střechu, věž měděnou. Fasáda je opravená (levá strana lodi má do výše cca 2 m novou, ještě nenatřenou omítku). Kolem dolní části věže je lešení. Má nová okna, věž nové okenice. Opravuje se interiér. - První kostel sv. Anny ve Verneřicích je uváděn již v roce 1384 jako farní. Po povýšení Verneřic v roce 1497 na městečko byl kostel v letech 1563 - 1565 zásadně rozšířen v goticko-renesančním slohu stavebníkem Oldřichem Dubanským z Duban. Na počátku 17. století byl kostel zvětšen o dřevěnou přístavbu, která byla pro zchátralost v roce 1709 stržena a žatecký stavitel Anton Loschy postavil v letech 1709 - 1713 novou kostelní loď v barokním slohu. Kostel spolu s městečkem dvakrát vyhořel, a sice ve dnech 19.5.1743 a 28.5.1774, poté byl v roce 1776 obnoven. Současný kostel je barokní, rokokově upravený, trojlodní, s trojboce uzavřeným pozdně gotickým presbyteriem, se sakristií na jižní a hranolovou věží na severní straně. - Kostel se jako jediný vyhnul plošné demolici kostelů na Verneřicku v 70. letech 20. století, kdy kvůli nesmyslnému přístupu bývalého Okresního národního výboru v Děčíně došlo ke zboření kostelů v Merbolticích, Rychnově, Valkeřicích a na Gottesbergu u Verneřic a také ve vzdálenější Nové Olešce. Z povrchu zemského zmizely také kostely v Mukařově a Touchořinách, které již patří do litoměřického okresu. Když se tehdy navrhovaná demolice kostela projednávala na Místním národním výboru ve Verneřicích, řekl zdejší pan učitel, že si myslí, že by to byla škoda a že by z kostela mohli udělat třeba lapidárium. Takže ke kostelu připsali do seznamu lapidárium a díky tomu kostel z demoličního seznamu vypadl. - Kostel sv. Anny ve Verneřicích prochází od roku 2006 generální rekonstrukcí, která se již přesunula do interiéru. V roce 2015 začala výměna části dožilých oken, první etapa opravy stropu včetně rehabilitace štukové výzdoby a opravy vnitřních omítek. Souběžně probíhá rovněž oprava mobiliáře (dovezeného ze zrušeného kostela sv. Bonaventury v Mladé Boleslavi), který bude do kostela instalován po kompletní opravě interiéru. - Od 3.5.1958 je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky. - Pozemek s kostelem patří církvi a je ve správě farnosti v Srbské Kamenici. O jeho současnou opravu se velkou měrou zasloužil správce farnosti Mgr. Marcel Hrubý. - V roce 2024 půjde na opravu interiéru a soklu kostela a jeho odvodnění 2.248.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Ústeckého kraje a z Česko-německého fondu budoucnosti (oprava má být dokončena do 31.12.2025).

• Vladimír Kraus napsal 19.05.2010 13:33

Zdá se, že kostel sv. Anny ve Verenřicích byl opraven jen zčásti, lešení zmizelo a další práce ustaly.