4324 kostel sv. Petra a Pavla

se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou. Dokončuje se oprava průčelí (je u něj lešení). Směrem do svahu je kolem kostela postavena nová opěrná zeď, kolem kostela je nově uděláno odvodnění. Opravena i ohradní zeď kolem kostela a schodiště před kostelem. - Dnešní stavbě předcházela dvě starší založení. Po zániku nejstaršího kostela (údajně zničen za švédských válek), byl zednickým mistrem S. Vetterem ve 40. letech 17. století postaven nový. Z této doby pochází i současná, samostatně stojící zvonice, zvýšená roku 1680. Současný barokní kostel byl vystavěn v letech 1718 - 1721 roudnickým stavitelem italského původu Petrem Pavlem Columbanim. Kostel byl založen na konvex - konkávním půdorysu a na jedince zapůsobí právě vnějšími vzletnými liniemi. Vnitřek kostela je bohatě vyzdoben. Rokokový hlavní oltář s titulárním obrazem sv. Petra a Pavla od malíře Thomase Eyselta z Jablonného, byl vyroben roku 1752 pražským sochařem Janem Lampelem. Oltář přestavěl roku 1775 sochař Anton Max ze Sloupu, který v roce 1763 rovněž zhotovil i kazatelnu ve stylu pozdního baroka. Kromě hlavního oltáře se v kostele nacházejí ještě další tři barokní oltáře, sv. Josefa, sv. Aloise a Panny Marie. Interiér vhodně doplňují pozoruhodné barokní sochy v životní velikosti: sv. Michael, sv. Rafael, sv. Zikmund a sv. Leopold. Na kruchtě stojí dvoumanuálové varhany z roku 1745 od varhanáře Johanna Christopha Standfusse z Chabařovic. - Kostel prošel v letech 2002 - 2014 generální rekonstrukcí, o kterou se největší měrou zasloužil správce farnosti v Srbské Kamenici Mgr. Marcel Hrubý. Za významné finanční podpory Ministerstva zemědělství (Státního zemědělského intervenčního fondu) proběhla v roce 2011 druhá etapa rekonstrukce kostela, při které byly zrestaurovány oltáře a kazatelna, zvonice, ohradní zdi, brány, dveře a schodiště. Celkovou rekonstrukci kostela také podpořily: Česko-německý fond budoucnosti, Ministerstvo kultury ČR, Liberecký kraj, německá biskupství, farnosti z Moravy a Obec Prysk. - Kostel byl po opravě znovu vysvěcen dne 21.6.2014 litoměřickým biskupem Janem Baxantem.

• Vladimír Kraus napsal 05.06.2014 15:11

Upozorňuji na slavnostní vysvěcení této památky http://www.luzicke-hory.cz/dokumenty/prysk_sveceni_kostela.pdf