← kaple (Kostelec) kaple (Krásný Les) →
4457 kaple Božího hrobu

kaple křížové cesty
14. zastavení křížové cesty, Z od grotty Máří Magdalény, J od kaple Kalvárie

se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusníku chybí zakončení. Má nová okna a dveře. Zavřená, zařízená (uvnitř je opravená socha ležícího Krista). - Kaple Božího hrobu je 14. zastavením křížové cesty. Postavena je na obdélném půdorysu v klasicistním slohu a je největší z původních tří kaplí křížové cesty. Do interiéru kaple vyhotovil sochař a kameník Josef Salm z Nových Křečan sochu ležícího Krista a anděla. V září 1883 byly sochy nově natřeny olejovými barvami (dílo J. Grohmanna). Při kompletní renovaci celé křížové cesty roku 1901 byla kaple pravděpodobně omítnuta, nově ji vymaloval Josef Neumann z Horního Jindřichova u Rumburka. Roku 1909 byla kaple opravena; roku 1910 byla do té doby temná kaple prosvětlena dvojicí oken a dostala nové dveře. Při odstraňování trosek z interiéru kaple byla v srpnu 2019 v sutinách nalezena socha ležícího Krista. Ta byla následně opravena a vrácena do kaple. - Celá křížová cesta je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří městu Šluknov; město zorganizovalo v letech 2019 - 2020 opravu kaple s využitím dotace od Ministerstva kultury ČR. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 8.8.2020.

Zdroj: Bc. Michal Bušek, MÚ Šluknov