4477 kaple Panny Marie a sv. Jakuba Většího

s malou věží

Má novou střechu. Okna a dveře jsou opravené. Interiér a mobiliář jsou opraveny. - Ves Císařský neměla ve své historii vlastní kostel. Od středověku příslušela vesnice k arcikněžskému stolci v Bischofswerdě, během rekatolizace však připadla ke šluknovské farnosti. - Kaple je nejmladší ze tří zdejších sakrálních staveb. Výstavba začala roku 1884, dokončená stavba byla vysvěcena 19.10.1885. - Roku 1896 bylo v kapli díky dobrodincům postaveno harmonium. Až do 2. světové války se v kapli v neděli po svatém Jakubu (25. červenec) konalo slavnostní procesí, začínající u kostela sv. Václava ve Šluknově. - Po 2. světové válce stála kaple na okraji zájmu a nebyla udržována, takže se ve 21. století ocitla v havarijním stavu. - Novorománská stavba stojí na obdélném půdorysu, na který navazuje půlkruhová apsida. Z průčelí kaple vybíhá sanktusník. V nice nad vchodem stojí barokní socha sv. Jakuba. V obou bočních stěnách jsou umístěna dvě velká, půlkruhově zakončená okna. Střechu kryje břidlice. Strop interiéru zdobí malby z konce 19. století. Na historizujícím hlavním oltáři je umístěn obraz sv. Jakuba. - Postupná rekonstrukce kaple probíhá od roku 2016. Nejprve proběhla celková oprava střechy, která byla silně poškozena, a zatékalo jí dovnitř. Roku 2018 následovala kompletní rekonstrukce vnější fasády. V letech 2018 - 2019 byly restaurovány sochy v průčelí a také stropní malby, které byly vlivem dlouhodobého zatékání do střešní konstrukce a klenby silně poškozené. Restaurátorské práce prováděli studenti Akademie výtvarných umění v Praze. V roce 2020 byly opraveny vnitřní omítky. V současné době zbývá ještě obnova mobiliáře (obraz, oltář, lavice, harmonium) a přístupové cesty od silnice. - Pozemek s kaplí patří městu Šluknov; město v letech 2016 - 2021 zorganizovalo opravu kaple. - Kaple není památkově chráněná. - Bohoslužby se zde konají pouze příležitostně.