4634 kostel sv. Martina

na S okraji vsi

Má novou střechu. Opraven je i interiér. - Opravena je ohradní zeď kolem průčelí kostela. – Václav Kočka ve své knize „Dějiny politického okresu Kralovického“ z roku 1913 píše o kostele mimo jiné následující: „Již v polovici 14. století byl tu kostel farní, jehož patrony byli držitelé hradu Krakovce. – Za války husitské byl kostel odpolu pobořen. Albrecht z Kolovrat na Krakovci opravil jej kolem roku 1460. Jeho pravnuk Kryštof Jindřich roku 1557 kostel a opatřil farářem luteránským. Z téhož asi roku pochází kropenka podoby kalichu z pískovce tesaná. – Za války třicetileté byla ves spálena a kostel pobořen až do základu. V popise far z roku 1663 uvádí se jako pustý. – Karel Maxmilián Lažanský koupiv roku 1676 Všesulovsko, začal stavěti z cela nový kostel barokní, opatřil jej potřebným náčiním bohoslužebným a roku 1694 uvedl sem za administrátora karmelitána Evagriusa, jejž roku 1695 vystřídal karmelitán Norbert, který zároveň spravoval opuštěné fary v Rousinově a Šanově. – Karmelitán Norbert opustil roku 1702 Všesulov a zdejší kostel byl přidělen jako filiální k Čisté, roku 1707 přikázán faráři kožlanskému, ale roku 1713 přidělen opět k Čisté, k níž dosud náleží. – Obydlí administrátorů časem opustlo docela. Proto farář čistecký Hiber žádal roku 1765 vrchnost, aby mu postavila chalupu zádušní při kostele, kde fara někdy bývala. Patron nedal jeho žádosti místa.“ - Pozemek s kostelem patří církvi; ta zorganizovala v letech 2003 - 2019 opravu kostela s využitím dotací od Ministerstva kultury ČR.