4655 kostel Nanebevzetí Panny Marie

ve vsi

V rekonstrukci; loď má novou střechu. Fasáda je zničená. Má nová okna a dveře, věž nové okenice. Presbytář má opravené vnitřní omítky, opravují se vnitřní omítky a strop v lodi (je zde lešení). - Kostel se připomíná jako farní od roku 1352. Původní dřevěný kostel několikrát vyhořel. V roce 1714 byl popisován jako malý, tmavý, s jednou věží a dvěma zvony. - Dnešní kostel byl postaven roku 1738 nákladem hraběnky Josefy z Thunu, rozené z Oettingen - Wallerstein. Byl zbudován ve slohu copovém obyčejném, ale zcela střízlivý v členění. Nad hlavním oltářem byl obraz „Nanebevzetí Bl. Rodičky Boží Marie Panny“, který údajně maloval žák Petra Brandla. Obraz opatřila hraběnka z Holandska za 500 zlatých. Na zvonici visely dva zvony. První o průměru 95 cm a výšce 76 cm s nápisem: „Od mistra Ondřeje, řečeného Ptáčka - tento zvon byl ulit léta Páně 1476.“ Má na bocích reliéfy Jana Evangelisty a Panny Marie, ten se dochoval až do dnešních dnů. Druhý zvon, z roku 1859, o průměru 45 cm, ulitý Karlem Paulem, byl dne 30.8.1916 rekvírován. - Větší oprava kostela se uskutečnila až v letech 1936 - 1938, kdy byly provedeny opravy vnitřních částí. Byl také zrestaurován oltářní obraz a dne 1.5.1947 byl opět zavěšen na původní místo (v 90. letech 20. století byl obraz vyjmut z rámu a odvezen. Nyní se originál nachází, značně poničený, v jedné z chodeb Broumovského kláštera. V roce 2017 byla provedena reprodukce obrazu a po náročném digitálním zpracování opět zdobí oltářní prostor). Součástí prostoru kostela byly také varhany, jejichž torzo je uloženo v prostorách kruchty a zatím marně čeká na své oživení. V dalších letech kostel sloužil svému poslání. Konaly se zde pravidelně mše, ale i svatby a poslední rozloučení, a to až do poloviny 70. let minulého století. V dalších letech kostel zchátral, největším problémem byla střecha. V letech 1998 - 1999 byla tedy střecha nad chrámovou lodí opravena; celá střecha včetně krovu byla odstraněna a nahrazena novou. Za své vzal i strop, který byl rovný a dosedal na hluboký fabion navázaný na průběžnou profilovanou římsu. - V roce 2016 byl založen „Spolek za záchranu kostela ve Starkoči“, kterému se podařilo uskutečnit výměnu oken, dveří do věže, dveří do sakristie a zrestaurování vstupních dveří. To vše by nebylo možné bez finančních příspěvků obce Starkoč, občanů a přátel Starkoče a dotacím. Dalším přínosem práce Spolku bylo znovuoživení tohoto prostoru. V kostele se začaly pořádat adventní koncerty, benefiční koncerty, mše ve významných dnech obce a nemalou měrou přispěl i k větší sounáležitosti občanů Starkoče. - Pozemek s kostelem patří obci Starkoč; v roce 2023 půjde na opravu interiéru kostela 750.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.