Poškozené (známka 233) zděné synagogy

asi 60. - 70. léta 19. století

bez věže

Střecha je chatrná. Ve zdivu jsou místy praskliny. Omítka je silně poškozená. Okna jsou rozbitá. Dveře jsou poškozené, ale zavřené. Uvnitř jsou uložené rámy oken, jinak je prázdná. Dosti zarostlá v křoví. - Větší stavba obdélného půdorysu, orientovaná podélnou osou ve směru severozápad - jihovýchod, je vyzděna ze smíšeného materiálu se značným podílem velkých, pečlivě otesaných pískovcových kvádrů s povrchem zdrsněným pemrlicí. Kvádrů je užito především v nárožích a v dolních vrstvách zdiva, výše pak převažují cihly. Porušené vápenné omítky mají dnes omšelou světlešedou barvu, jen podle nepatrných zbytků staršího nátěru lze usuzovat na někdejší okrový tón. Interiér synagogy je rozdělen na plochostropý prostor vlastní modlitebny a malou nízkou plochostropou vstupní předsíň, z níž vedou dvě postranní zatočená schodiště na ženskou část synagogy. Schodiště jsou cihelná, stupně kryty prkny. Ve velkém sálu obíhá ze tří stran dvoupatrová ženská galerie. Jihovýchodní část sálu, kde byl umístěn aron-ha-kodeš a zřejmě i almemor, je zvýšena o dva stupně. V čelní stěně je v omítce patrný otisk po zničeném svatostánku a obdélný výklenek pro uložení tóry. Exteriér budovy je poměrně bohatě členěn neoklasicistními tektonickými prvky. Sokl je vyzděn z neomítaných kvádrů s pemrlicí opracovaným povrchem, fasády pročleňuje průběžná profilovaná parapetní římsa a náročněji profilovaná římsa korunní, doplněná obloučkovým vlysem. Boční fasády jsou čtyřosé, rytmizovány v pravidelných intervalech úzkými pilastry s římsovými hlavicemi, na nárožích sdruženými. Hlavice pilastrů nedosahují navzdory tektonickým pravidlům úrovně hlavní římsy. V polích, vymezených lizénami, jsou prolomena vysoká, obdélná, půlkruhově sklenutá okna v úzkých plochých štukových šambránách s římsovými náběhy v patkách záklenků, rámovaných profilovanou archivoltou. Okna na severovýchodě straně budovy jsou slepá, nebo možná dodatečně zazděná. Vstupní severozápadní průčelí je tříosé, se zbytky sdružených pilastrů na nárožích, a slepými okny, orámovanými stejnými šambránami jako na bocích synagogy. Ve střední ose je prolomen půlkruhově sklenutý portál, opažený plochým pískovcovým ostěním s okrajovou lištou, vysokými profilovanými sokly a římsovými náběhy v patkách záklenku. Vchod je uzavřen zřejmě původními dvoukřídlými rámovými, značně rozbitými dveřmi. Průběžná parapetní římsa se nad záklenkem portálu lichoběžníkově zalamuje. Nad korunní římsu hlavního průčelí vystupuje trojúhelný, v obrysu obloučkově vykrajovaný štít, původně možná s postranními volutami při základně. V ose štítu je ve štuku vytažený symbol desek Desatera s profilovanou základovou římskou, ve vrcholu štítu fragment šesticípé židovské hvězdy. Synagoga má sedlovou střechu pokrytou starými bobrovkami. Budova stojí na menším neudržovaném prostranství porostlém zdivočelou vegetací. Původně zde asi byl dvůr a malá zahrada. - Pozemek se synagogou je v soukromém vlastnictví (Anna a Jiří Cilcovi z Neratovic).