← kaple (Kostelec) kaple (Krásný Les) →

Polozřícené (známka 445) zděné kaple

v polích SZ od vsi

Bez střechy, krovů a stropu. Obvodové zdivo je zachováno do původní výše mimo štít nad průčelím, poškozena je jen korunní římsa. Silně poškozen je oblouk zdiva nad vstupem, na který se zřítil vedle rostoucí suchý strom. Fasáda je zničená. Bez dveří, uvnitř jsou trosky a keře. - Kaple, patřící dříve k usedlosti č.p. 3 Adolfa Kliebera, stojí při dnes již zaniklé polní cestě k Čichalovu u suchého torza stromu v polích na návrší. Kolem kaple chodívali věřící ke hřbitovnímu kostelu Všech Svatých u Štoutova. Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války však přestala být kaple udržována, byla ponechána svému osudu a postupně zchátrala. - Téměř čtvercová kaple bez oken o rozměrech asi 2 x 2,2 m s rovným závěrem. Ve východním průčelí kaple je prolomen obdélný, polokruhově zakončený vchod. Pod střechou obíhala kapli původně výrazná zkosená římsa, dnes v částech zachovaná. Uvnitř byla kaple sklenuta valenou klenbou. V závěrové stěně kaple je vytvořen obdélný výklenek pro umístění obrazu. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Luděk Civín z Unhošti).