← kaple Žaláře Krista (Království) zvonička (Krasov) →

Poškozené (známka 400) zděné kaple

1. polovina 19. století
v polích SZ od vsi

Bez střechy, krovů a stropu. Obvodové zdivo je zachováno do původní výše, poškozena je jen korunní římsa, oblouk nad vstupem začíná povolovat. Fasáda je zničena. Bez dveří, uvnitř jsou trosky a keře. - Kaple, patřící dříve k usedlosti č.p. 3 Adolfa Kliebera, stojí při dnes již zaniklé polní cestě k Čichalovu u suchého torza stromu v polích na návrší. Kolem kaple chodívali věřící ke hřbitovnímu kostelu Všech Svatých u Štoutova. Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války však přestala být kaple udržována, byla ponechána svému osudu a postupně zchátrala. - Téměř čtvercová kaple bez oken o rozměrech asi 2 x 2,2 m s rovným závěrem. Ve východním průčelí kaple je prolomen obdélný, polokruhově zakončený vchod. Pod střechou obíhala kapli původně výrazná zkosená římsa, dnes v částech zachovaná. Uvnitř byla kaple sklenuta valenou klenbou. V závěrové stěně kaple je vytvořen obdélný výklenek pro umístění obrazu. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Martin Kincl z Prahy).