4846 kostel sv. Vavřince

poprvé zmíněn 1357, barokně přestavěn 1722, renovován 1806
na návrší nad návsí

V rekonstrukci; mimo věž má novou střechu. Místy je nově dozděna korunní římsa. Omítka je mírně poškozena. Presbytář a levá strana lodi mají opravená okna, věž má nové okenice. Uvnitř je dřevěný malovaný strop. - Jednolodní barokní kostel na obdélném půdorysu s odsazeným obdélným, trojboce uzavřeným presbytářem, krytý původně šindelovou, dnes eternitovou valbovou střechou. K jižní stěně presbytáře kostela je připojena hranolová, v patře osmiboká věž zakončená původně šindelovou, dnes oplechovanou zvonovitou bání s osmibokou sloupkovou zvoničkou. Západní fasáda vstupního průčelí kostela je prolomena obdélným portálem vchodu s polokruhovým barokním křídlovým štítem v nadpraží. Nad vchodem je v ose umístěno zazděné obdélné, polokruhově zakončené okno a dvojice prázdných nik po stranách. Průčelí je členěno dvojicí mohutných pilastrů po stranách vchodu. Vstupní průčelí kostela je nad výraznou profilovanou korunní římsou završeno zprohýbaným barokním štítem s polokruhovým nástavcem, oválným okénkem ve středovém poli, členěným mohutnými pilastry. Podélné stěny lodi kostela jsou prolomeny trojicí vysoko položených obdélných, polokruhově zakončených oken. Stejná okna prosvětlují i prostor presbytáře. Hlavní vstup do kostela je veden obdélným portálem, umístěným v ose jižní stěny lodi. Loď kostela je plochostropá, krytá prkenným neckovitým malovaným stropem, zdobeným ornamenty, s výjevem Nanebevzetí Panny Marie ve středovém poli, obklopeným symboly evangelistů. Presbytář od lodi odděluje triumfální oblouk stlačený na profilované kladí. Presbytář kostela zaklenut valenou klenbou s lunetami nabíhající na úseky římsy, zdobenou freskami s malbou Nejsvětější Trojice v oválném středovém poli. Sakristie v přízemí věže kostela sklenuta valeně. Nad sakristií se nachází oratoř, zaklenutá valenou klenbou s lunetami a uzavřená širokým skleněným oknem. V lodi kostela se nachází dřevěná kruchta, nesená na sloupech, se zvlněnou kuželkovou poprsnicí. Vnitřní zařízení kostela tvoří rámový hlavní oltář z doby kolem roku 1700. Ve středu oltáře je umístěn obdélný obraz sv. Vavřince před Nejsvětější Trojicí, osazený v širokém oválném akantovém rámu s motivy vinných hroznů a klasů, upravovaném kolem roku 1725. Při levé straně triumfálního oblouku je postaven portálový sloupový postranní oltář „Patronum regni“, či Čtrnácti sv. pomocníků z roku 1719. Ve středu oltáře je umístěn oltářní obraz sv. Rozálie, sv. Jana Nepomuckého, sv. Vojtěcha, sv. Václava, sv. Norberta, sv. Zikmunda, sv. Víta a sv. Ludmily, doprovázený sochami sv. Václava a sv. Ludmily. V nástavci oltáře na vrcholu zakroucených sloupů je umístěn podlouhlý oválný obraz Nejsvětější Trojice a plastika sv. Jiří bojujícího s drakem. Na oltáři stávala dřevěná, pozdně gotická socha poutní Panny Marie (Madony) z doby kolem roku 1519. Při pravé straně triumfálního oblouku stojí panelový postranní oltář sv. Jana Nepomuckého z doby kolem roku 1740. Ve výklenku tabernáklu je umístěno malé dřevěné sousoší Piety. Při severní stěně lodi kostela je postaven oltář se sochou Panny Marie Lourdské, vytvořený roku 1931 jako grotta, sloužící rovněž jako Svatý hrob. Při levé straně triumfálního oblouku je umístěna bohatě vyřezávaná šestiboká kazatelna z počátku 17. století shodná s architekturou hlavního oltáře, renovovaná v roce 1909. Pod kazatelnou je postavena červená pískovcová křtitelnice z doby kolem roku 1730. Ve výklencích lodi kostela bývaly umístěny novodobé sochy sv. Šebestiána, sv. Antonína Paduánského, sv. Vincence a sv. Rocha. Na konzole na triumfálním oblouku je postavena soška sv. Anny Samotřetí. Na stěnách lodi jsou zavěšeny obrazy Nazaretské křížové cesty do Morgari, darované roku 1905 rodinou Männlů. Na kruchtě jsou umístěny varhany z poloviny 18. století. Mezi liturgické předměty kostela patří také monstrance v podobě svatozáře s rukojetí s plastikou Srdce Panny Marie. Ve věži kostela je zavěšen největší z původních zvonů od pražského zvonaře Nikolause Löwa z roku 1686. Ve zvoničce v báni kostela je zavěšen zvonek z roku 1794. - Roku 1821 byl kostel poškozen větrnou bouří, během které se rovněž zřítila věž kostela. V následujícím roce 1822 byl kostel opravován a vystavěna nová věž. V letech 1904 a 1926 byl zdejší kostel znovu renovován. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestal být kostel udržován a postupně chátral. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2023 půjde na restaurování stropu kostela 200.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Karlovarského kraje.