← starokatolický kostel (Děčín) kostel sv. Prokopa (Kirchlice) →
4850 kostel Nejsvětější Trojice

Polozřícené (známka 455) zděné kostely

Bez střechy, krovů a stropu. Zůstalo pouze obvodové zdivo s představěnou věží. Věž má celý pravý přední roh zřícený (zůstal pouze do výše cca 1,5 m), zbytek věže má široké svislé praskliny. Zdivo pravé stěny lodi je nad oběma okny prolomeno a ve středu dosahuje pouze do výšky cca 1 m. Levá stěna sahá do původní výše. Z koruny zdiva rostou stromky. Bez oken a dveří. Fasáda zničena. Uvnitř a okolo leží trosky a rostou náletové dřeviny. - Uvnitř kostela byly tři oltáře. - Kostel byl v roce 1946 zahrnut do nově vytvořeného vojenského újezdu Libavá, v roce 1950 byl zabaven církvi a přešel do vlastnictví armády. - Hřbitov kolem je zpustošený a zarostlý. – Kostel i pozemek pod ním patří Ministerstvu obrany ČR. - Osada Jestřabí zcela zbořena v 50. a 60. letech.

• Kateřina Skalíková napsal 30.01.2009 09:48

Kronika Libavska, J.Machala: Zdejší kostel byl zasvěcen Nejsvětější Trojici a stál uprostřed hřbitova. První zmínky o něm jsou již ze 16. století. Obec byla zrušena v r.1949, pak postupně demolována.