4864 kostel sv. Bartoloměje

2. čtvrtina 13. století, přestavěn v 18. století
u návsi, na bývalém hřbitově

se sanktusníkem

V rekonstrukci; má novou šindelovou střechu, zatím bez sanktusníku (byl odstraněn v 80. letech 20. století). Fasáda je zničená. S výjimkou jednoho okna v přístavku má nová okna. Má provizorní dveře, původní mají být opraveny. Uvnitř je kostel zpustošený, nově uklizený, ve stropě jsou velké díry. Opravena je ohradní zeď kolem kostela. Zdivo márnice u kostela je dozděno do původní výše, chybí mu zastřešení. - Jednolodní, obdélná stavba s obdélným presbytářem krytá valbovou šindelovou střechou, na které byla původně umístěna hranolová zvonice s cibulovou střechou. K severní straně presbytáře je přistavěna obdélná, stejně dlouhá sakristie s barokní oratoří v patře. V rohu mezi sakristií a lodí kostela je připojen polokruhový (trojboký) přístavek točitého dřevěného schodiště do oratoře v patře se samostatným obdélným vchodem. Vnější stěny kostela jsou hladké, nečleněné. V závěrové stěně presbytáře je umístěno úzké, mírně hrotité románské okno v oboustranné špaletě. V lodi jsou vysoká, polokruhově zakončená okna. V západním průčelí kostela je proražen polokruhově zakončený portál. Vnitřní prostory kostela byly zbarokizovány. Loď kostela je plochostropá s ilusivním orámováním pro nástropní malbu. Její vnitřní stěny jsou členěny lizénami. V lodi je vestavěna prohnutá dřevěná kruchta na pilířích s kuželovou balustrádou. Presbytář kostela je rovněž plochostropý, stěny členěny lizénami, závěrová pilastry. Vstup do sakristie je veden polokruhově zakončeným portálem. Sakristie je sklenuta křížovou klenbou bez konzol. Mírně hrotité okno v hluboké špaletě je proraženo v severní a východní stěně sakristie. Nad sakristií se nachází barokní oratoř. Vnitřní zařízení kostela tvořil původně sloupový portálový hlavní oltář z 2. poloviny 18. století s bádenským a saským znakem na vyřezávaných křídlech, s obrazem sv. Bartoloměje a kopií obrazu Panny Marie Pomocné v nástavci. Dále zde visel obraz sv. Jana Nepomuckého a sv. Anny vyučující Pannu Marii z 2. poloviny 19. století. V sakristii byl umístěn dřevěný krucifix z 18. století s Nejsvětější Trojicí ve vrcholu a několik lidových sošek z 19. století. Vybavení interiéru se nedochovalo a kostel je prázdný. - Původně pozdně románský kostel cisterciáckého typu z 2. čtvrtiny 13. století stojí na bývalém hřbitově v sousedství návsi uprostřed obce. Jedná se o jednu z nejstarších staveb v okolí. Z první stavební podoby kostela je zachována celková dispozice stavby, obvodové zdivo a sakristie. Později byl kostel goticky upraven. Během 18. století byl kostel barokně přestavěn. Tehdy byla zvětšena i okna a rozšířen románský portál. Po roce 1948 byl kostel zpustošen. V roce 1972 rozhodl Místní národní výbor v Krásném Údolí, pod který tehdy Přílezy spadaly, o demolici kostela. V interiéru byly po celém obvodu kostela vyvrtány otvory pro umístění trhavin; odstřel kostela byl v poslední chvíli odvolán díky zásahu památkářů z Prahy, jelikož jde o nejstarší kostel v regionu. Následně byla v 70. letech 20. století nově opravena šindelová střecha kostela. Nicméně vnitřní vybavení kostela bylo v 70. letech 20. století rozkradeno a zničeno, dřevo z lavic a kruchty bylo spáleno v kamnech tehdejší vojenskou posádkou, která u Přílez obsluhovala radar. V 80. letech 20. století byl v rámci tzv. "Akce Z" odstraněn ze střechy kostela hranolový sanktusník. - Pozemek s kostelem patří spolku "Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Alter Meles"; spolek převzal kostel od církve a organizuje jeho opravu. Po opravě by chtěl v kostele zřídit expozici popisující zkázu kulturních památek v regionu v době komunismu.