4885 kostel Nanebevzetí Panny Marie

poutní kostel
na J okraji vsi

Mimo sanktusník má novou střechu, věž měděnou. - Tradice podává, že kostel je velmi starobylý, snad již z 10. století. Podle legendy se zde zastavil řezenský biskup sv. Wolfgang a jeho stopy se otiskly do balvanu. První písemná zmínka o lokalitě se objevuje až roku 1263, kdy byl Kájov darován králem Přemyslem Otakarem II. klášteru cisterciáků ve Zlaté Koruně. Farní a poutní kostel pochází ze 14. století. Jeho podobu však určila až přestavba, jež po předchozím husitském zpustošení následovala za faráře M. Pilse v letech 1471 – 1485. Kostel dnes díky této přestavbě patří k nejhezčím ukázkám jihočeské pozdní gotiky, pozoruhodné jsou zejména síťové klenby. Chrám má dispozici síňového dvoulodí s užším, pětiboce zaklenutým presbytářem, a s tzv. starou a novou sakristií na jeho severní straně. V 17. století byla při dalších úpravách spojena sakristie s vedlejším, mnohem starším, raně gotickým kostelíkem Smrti Panny Marie, který dnes tvoří vedlejší kapli. V jihozápadním nároží dvoulodí je umístěna charakteristická hranolová věž. - Pozemek s kostelem patří církvi; ta v letech 2018 - 2019 zorganizovala opravu kostela s využitím dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. - Sousední klášter má omítku místy mírně poškozenou.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze