5067 kostel Utrpení Ježíše Krista

Opravené (známka 100) zděné kostely

hraniční pásmo
ve vsi

Má novou střechu. - Kostel byl postaven v letech 1347 - 1348 na příkaz Petra I. z Rožmberka. Sakristie na severní straně kostela je ovšem starší. Je románská a pochází údajně z kostela, který dal zbudovat roku 1258 Vítek z Krumlova. Na severní straně chóru je nástěnná malba ze 14. století, tedy z prvního gotického stavebního období. Tato malba byla objevena teprve před několika lety, kdy do kostela netěsnou a zdevastovanou střechou zatékalo a tím došlo k opadávání omítky. Malba zobrazuje Pannu Marii s Ježíškem a Tři krále. Ve druhé čtvrtině 16. století prošel kostel přestavbou, při které presbytář získal novou síťovou klenbu s přesekávanými žebry a v hrotitých oknech byly umístěny kružby. V roce 1786 za Josefínských reforem byl kostel zrušen a postupně chátral. V polovině 19. století byl již pustý, později byl obnoven. Kostel byl zdevastován po zahrnutí vsi do pohraničního pásma začátkem 50. let 20. století. Již v průběhu 50. let 20. století byly rozkradeny varhany, píšťaly byly rozházené po okolí brigádníky, kteří přijížděli na zemědělské práce. Ukradeny byly i fošny z podlahy kůru. Kostel však nebyl zbořen, protože jej lesní správa používala jako skladiště. V letech 1991 - 1996 proběhla rozsáhlá oprava kostela iniciovaná vyhnanými původními německy mluvícími obyvateli, zejména Johannem Bertlwieserem. Do kostela byla pořízena i kopie gotické sochy Madony ze Svatého Tomáše, jež sem byla přenesena v roce 1938 z nedaleké kaple (originál je dnes v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou) a také kopie velkých raně barokních soch apoštolů umístěných v presbytáři. Kostel byl po opravě znovu slavnostně vysvěcen dne 16.8.1997 českobudějovickým biskupem Antonínem Liškou. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: Václav Marek