5080 kostel sv. Jana Nepomuckého

ve vsi

Má novou střechu. Kolem je nově uděláno odvodnění. - V roce 1787 byla ve vsi postavena dřevěná kaple sv. Jana Nepomuckého. Již v letech 1788 - 1794 vznikl na jejím místě zděný kostel téhož zasvěcení, od roku 1857 farní. Roku 1876 kostel vyhořel a o čtyři roky později, v roce 1880, byl novogoticky zrekonstruován knížecím stavebním ředitelem D. Deworeckým. Slavnostní vysvěcení se konalo dne 3.7.1880 budějovickým biskupem Valeriánem Jirsíkem. Interiér kostela zdobily obrazy Zasvěcení, Panny Marie a sv. Linharta namalované v roce 1879. - Po roce 1950 se ocitl za dráty v hraničním pásmu, kde zcela zchátral a jeho okolí zarostlo náletovými dřevinami. - V létě 1990 vznikla iniciativa společnosti Aroe-Šumava-Böhmerwald složené z občanů Rakouska, Německa a Československa, která si dala za cíl záchranu a obnovu kostela. Dne 23.7.1990 navštívil kostel tehdejší českobudějovický biskup Miloslav Vlk. Prodíral se tehdy zarostlým hřbitovem, který spíše připomínal džungli, a jen těžko se dalo odhadnout, kde jsou základy hřbitovní zdi. Všechno bylo zarostlé hustým porostem. Jen malé červené světélko plápolalo na převráceném pomníku faráře Aloise Essla. Na svátek Všech svatých dne 1.11.1990 byla před kostelem, poprvé od jeho uzavření na počátku 50. let 20. století, sloužena mše svatá a uprostřed hřbitova byl postaven původní kříž. Poté přišli dobrovolníci z Rakouska, z Německa i z Československa s krumpáči a lopatami, aby dělali to, co již jejich předkové v těchto místech před více než třemi staletími - mýtili les. Trvalo to měsíce. Lesní správa Český Krumlov obnovila cestu a pokácela na 300 náletových stromů. Zarostlý hřbitov, tři tisíce čtverečních metrů velký, byl opět uvolněn. Náhrobky ležely pod trávou a křovím a po kusech byly dobývány z hlíny a znovu vztyčovány. Začala také oprava kostela, kterou byl pověřen inženýr Karel Groulík z Českých Budějovic. Zřícením hrozící krov se podařilo zachránit. Pro překrytí hlavní lodi bylo třeba 110 m2 tmavého eternitu a 200 m2 měděného plechu. Nově byly osazeny okapy, nově nahozena věž, chybějící stavební části byly doplněny a kostel opět dostal okna. Práce prováděly české firmy. Tahounem celé obnovy kostela a hřbitova ve Zvonkové byl Horst Wondraschek z Lince, jehož matka pocházela ze Zvonkové. Do dne 27.7.1991 byla většina náhrobních kamenů na hřbitově opravena a postavena na původním místě a i sám kostel již vypadal mnohem lépe. Byla opravena krytina věže kostela, opraven krov lodi kostela a ta byla provizorně přikryta lepenkou. Hodiny na věži ještě neukazovaly čas, ale na nové omítce zářil ciferník z měděného plechu a číslice byly z bílého plechu. V 10 hodin zde byla mše svatá, kterou celebrovalo šest kněží. Na Zvonkové se sešlo 800 lidí. Bývalí obyvatelé, jejich děti a vnuci, a asi 50 Čechů. Do poloviny roku 1992 byl kostel kompletně opraven dne 22.8.1992 byly kostel i hřbitov slavnostně znovu vysvěceny českobudějovickým biskupem Antonínem Liškou. Dne 2.10.1993 byly pak slavnostně posvěceny nové zvony kostela. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: František Schusser