5248 kaple sv. Josefa

s malou věží

V rekonstrukci; má novou střechu, loď šindelovou. Opravena je statika, na koruně zdiva je udělán betonový věnec. Fasáda je opravená. Má nová okna a dveře. Uvnitř je nově vymalovaná, má opravenou podlahu. Zařízená; vybavení je částečně původní, zachovala se část oltáře, zachovaly se asi čtyři lavice, podle nichž byly vyrobeny další, a našel se i zvon, který byl schovaný v jedné chalupě. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Přesné datum vzniku kaple není známo. V indikační skice Stabilního katastru z roku 1837 kaple ještě není zakreslena, v císařském otisku je červeně dokreslována jako změna někdy po roce 1837. V mapách III. Vojenského mapování z let 1877 - 1880 je již zobrazena. Z pozemkové knihy lze vyčíst, že kaple byla zapsána 25.7.1878. Kaple tedy byla postavena někdy mezi roky 1837 a 1878, spíše ke konci zmíněného období. - Oprava zchátralé kaple byla po roce 1989 odkládána i kvůli stavební uzávěře v lokalitě; pod vsí měla být přehrada, voda měla dosahovat prakticky až ke kapli. Až když padl plán na přehradu po roce 2000 padl, vznikl "Spolek pro obnovu krejčovické kaple" založený místními obyvateli a chalupáři, který pozemek s kaplí v roce 2013 koupil od města Volary za 1.000,- Kč. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří "Spolku pro obnovu krejčovické kaple"; spolek v letech 2016 - 2022 zorganizoval opravu kaple. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 1.5.2022.

Zdroj: Jakub Ouředník

• Jakub Ouředník napsal 13.05.2012 08:43

V současné době existuje projekt na záchranu kaple. Čeká se na její zapsání do seznamu nemovitých památek. Ještě letos by mohly započít nejnutnější práce na záchranu kaple.