5248 kaple sv. Josefa

Opravené (známka 200) zděné velké kaple

s malou věží

V rekonstrukci; má novou střechu, loď šindelovou. Opravena je statika, na koruně zdiva je udělán betonový věnec. Fasáda je opravená. Má nová okna a dveře. Uvnitř má opravené, ještě nenatřené omítky (uvnitř je lešení) Není opravena podlaha. – Přesné datum vzniku kaple není známo. V indikační skice Stabilního katastru z roku 1837 kaple ještě není zakreslena, v císařském otisku je červeně dokreslována jako změna někdy po roce 1837. V mapách III. Vojenského mapování z let 1877 – 1880 je již zobrazena. Z pozemkové knihy lze vyčíst, že kaple byla zapsána 25.7.1878. Kaple tedy byla postavena někdy mezi roky 1837 a 1878, spíše ke konci zmíněného období. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří "Spolku pro obnovu krejčovické kaple", který jej v roce 2013 od města Volary koupil za 1.000,- Kč, aby mohl kapli opravit.

Zdroj: Jakub Ouředník

• Jakub Ouředník napsal 13.05.2012 08:43

V současné době existuje projekt na záchranu kaple. Čeká se na její zapsání do seznamu nemovitých památek. Ještě letos by mohly započít nejnutnější práce na záchranu kaple.

Informace doplněny, děkuji.