Opravené (známka 100) dřevěné velké kaple

(1791), 1804, rozšířena v 60. letech 19. století
V od vsi

polodřevěná, se sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu. Přední dřevěná část kaple byla představěna před původní zděnou kapli (ta teď slouží jako presbytář). - Nazývána Stožecká kaple. - Ke zdejšímu prameni se váže pověst o jeho zázračnosti; uzdravil slepce, kterému se třikrát zdálo, aby si umyl oči v jeho vodě. Původní dřevěnou kapli postavil v roce 1791 kovář Jacob Klauser z Volar u tohoto pramene, kde na stromě visel obraz Panny Marie. V roce 1804 byla původní kaple nákladem města Volar nahrazena zděnou. V 60. letech 19. století nechal kníže Jan Adolf Schwarzenberg představět před zděnou kapli dřevěnou přístavbu v alpském stylu a kapli nechal vyzdobit dřevořezbami. Od roku 1865 se zde pravidelně konaly bohoslužby. Po vyhnání původního německy mluvícího obyvatelstva z okolních vsí začala kaple chátrat, po roce 1948 byla vypleněna. Dne 4.8.1957 napsal náčelník okresního oddělení Veřejné bezpečnosti v Prachaticích na Okresní národní výbor v Prachaticích, že se osoby německé národnosti žijící v Dobré, Českých Žlebech, Volarech a Lenoře chystají na opravu Stožecké kaple. Do opravy kaple se pustili Josef Schmeller z Dobré a Josef Breit z Českých Žlebů, kterým pomáhal Otto Schulz z Volar. Uváděl také, že akce je podporována farářem z Volar, který měl na opravu opatřit prkna, barvy a jiné potřebné věci. Dále uváděl, že "se připravuje na opravu uvedené kaple sbírka mezi Němci v okolních obcích žijícími. K tomu jest nutno dodati, že se mezi osobami německé národnosti zvedá jejich sebevědomí a lze míti za to, že rekonstrukce kaple se provádí za tím účelem, aby se tito mohli snáze a bez kontroly shromažďovati a domlouvati." Dále žádal o přijetí dalších opatření. Ta zjevně přijata byla, protože oprava kaple nebyla dokončena a kaple dále chátrala. V roce 1985, kdy byla kaple již polorozpadlá, byla její věrná kopie postavena v bavorském Phillipsreuthu. Kaple na původním místě byla z větší části znovu postavena podle původního vzoru v letech 1985 - 1987 zásluhou Jana Kocourka, pracovníka odboru kultury Okresního národního výboru v Prachaticích. Slavnostní otevření obnovené kaple proběhlo dne 9.11.1988, znovu posvěcena mohla kaple být až po revoluci v roce 1989, a to dne 25.8.1990. - Pozemek s kaplí patří obci Stožec.