536 bývalý kostel sv. Jana Křtitele

Polozřícené (známka 450) zděné kostely

se sanktusníkem

Zadní část kostela má novou šindelovou střechu. - Kostel byl založen jako románský někdy v 1. polovině 13. století (poprvé zmiňován v roce 1235). Byl postaven jako součást zde stojícího hrádku, předchůdce dnešního Landštejna. Na svoji dobu byl poměrně rozlehlý. Kolem roku 1300 byl kostel ještě upraven. Se zánikem hrádku byla zrušena i loď kostela, presbytář byl upraven na stejnojmennou kapli. Zřejmě až do 15. století se v lodi kostela nacházela církevní škola, poté bylo zdivo lodi z větší části rozebráno. Dnes se kromě presbytáře zachovala jen část zdiva kostelní lodi vysoká několik metrů. Bývalý presbytář, tj. dnešní kaple, je uzavřen půlkruhovou apsidou s románskými okénky s paprsčitou kružbou. V interiéru jsou restaurovány pozdně románské fresky představující různé skřety, překryté ještě raně gotickými. Fresky jsou na mnoha místech přemalovány pozdější malbou. - Po roce 2000 bylo zdivo lodi kostela částečně opraveno. - Kostel stojí na dvojici pozemků; oba (stavební parcely č. 9/2 a 9/1) jsou v soukromém vlastnictví (Alexander Gola z Brna).

Zdroj: Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech + Jaroslav Lorenc, Staré Město po