Opravené (známka 100) zděné synagogy

na jižní straně Masarykovy ulice, západně od náměstí

novorománská

Má novou střechu. – Synagoga je stavebně spojena s patrovým rabínským domem (židovskou školou). – V budově je dodnes velmi dobře zachovaný interiér modlitebního prostoru v téměř původním stavu. Je dochována původní výmalba kleneb a stropu nad galerií (dílo domažlického malíře Amerlinga), téměř veškerý mobiliář (6 lavic v sále a 4 na galerii), původní konstrukce sloupů, dřevěná schrána na Tóru v klasicistním slohu s částí plastické výzdoby a vnitřních maleb, složení podlahy (barevné dlaždice, kámen, dřevo) a pódium pro předčítání modliteb. Původní okenní rámy, zábradlí pódia, lustr a svícny při aronu ha-kodeš se nedochovaly. - Byla postavena v letech 1862 – 1863 v historizujícím novorománském slohu poblíž náměstí. Potřebné finance na její stavbu mezi sebou sesbírali členové kdyňské náboženské obce. 21.1.1863 byla synagoga zasvěcena, v roce 1871 v ní byla umístěna pamětní deska se jmény hlavních stavebníků. Za 1. světové války byli v synagoze ubytováni uprchlíci z Haliče. Od roku 1929, kdy byla kdyňská židovská obec připojena ke klatovské obci, konaly se v ní bohoslužby již jen o svátcích, naposledy v roce 1936. Během 2. světové války sloužila budova jako skladiště a od roku 1946 (do roku 1994) pak přešla do majetku Církve československé husitské (obytný trakt jako fara), novorománské prvky byly odstraněny. Počátkem 60. let byla modlitebna CČSH navržena k prohlášení za kulturní památku, které se však neuskutečnilo. V roce 1994 církev prodala synagogu soukromému vlastníkovi, který ji chtěl přeměnit na pivnici. Město Kdyně ale synagogu vykoupilo a nechalo ji v letech 2000 – 2008 zčásti opravit. Ministerstvo kultury ČR ji na základě návrhu Památkového ústavu v Plzni prohlásilo za národní kulturní památku. - Pozemek se synagogou patří městu Kdyně; v budově je umístěno malé muzeum dokumentující historii města s muzejní expozicí o dějinách židovské komunity. V přilehlém objektu jsou zachovány prostory rabinátu a židovské školy, kde sídlí informační centrum.

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji