← kostel Nanebevzetí Panny Marie (Svatobor) kostel sv. Štěpána (Těchnice) →
5834 kostel sv. Mikuláše

Polozřícené (známka 455) zděné kostely

poprvé zmíněn 1352
na Z okraji vsi

V rekonstrukci; presbytář má nové krovy provizorně zakryté plachtami (kolem presbytáře je lešení). Věž má pouze provizorní, téměř plochou střechu krytou lepenkou (zvony byly v 70. letech 20. století přeneseny do kostela v Koutě na Šumavě); krov věže byl z bezpečnostních důvodů odstraněn počátkem 90. let 20. století. Loď je bez střechy, krovů i dřevěného kazetového stropu (propadly se v roce 1979). Obvodové zdivo sahá téměř do původní výše, pouze přední štít je mírně snížen a jsou prolomeny oblouky nade všemi okny s výjimkou jednoho. Fasáda je zničena. Bez oken a dveří. Prázdný. Nově je odstraněna část křovin kolem kostela. - Kostel patří mezi nejstarší kulturní památky v Plzeňském kraji; původní kostelík byl postaven již ve druhé polovině 13. století, v průběhu 14. století byl výrazně přestavěn. Z tohoto období se zachoval netypický trojboký presbytář s malými hrotitými okny a severní zeď lodi. Ve 2. polovině 17. století byl kostel v prostoru lodi rozšířen a doplněn o sakristii, na níž později vyrostla věž, zvýšená v první polovině 18. století o osmibokou zvonici. Stavba byla ještě v roce 1945 kryta šindelem, což výrazně přispělo k její rychlé devastaci, která vyvrcholila zřícením krovu lodi v roce 1979. V 80. letech 20. století se pak uvažovalo o demolici celé stavby. Na začátku 90. let byl kostel již silně degradovanou zříceninou. V letech 1994 - 1995 bylo zabezpečeno zdivo lodi, presbytář byl opatřen novým krovem a snesen poškozený krov věže. – Pozemek s kostelem patří městu Poběžovice. Město Poběžovice plánuje obnovu zastřešení věže a presbytáře. Zastřešení lodi neplánuje, chce pouze provést fixaci jejího zdiva s případným dozděním extrémně poškozených míst (dohromady cca 3-5 mil. Kč). Ruina kostela má po zabezpečení sloužit jako příklad komunistického nakládání s památkami, je možné i využití pro kulturu. Město také plánuje opravu hřbitovní zdi kolem kostela. - V roce 2017 půjde na opravu střechy nad presbytářem kostela a opravu věže 700.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR. - V kostele byl pravděpodobně pokřtěn šitbořský rodák Jan ze Žatce, autor slavného díla Oráč a smrt. - Vyčištěn a zčásti obnoven je hřbitov u kostela.