← kaple (Doly) kaple (Hamry) →

ve vísce

čtvercového půdorysu

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. – Jméno víska dostala po dnes již zaniklém kostelíku, který byl zasvěcen svatému Erasmovi. Zmínky o tomto kostele pocházejí už z roku 1400; stával na severním konci vísky. - Současnou kapli nechal postavit roku 1865 nájemce mutěnínského velkostatku Meierhof Georg Halla. V kapli byl kdysi opřen kříž, který pocházel ještě z původního kostelíka. Kromě něj zde byla ještě socha Panny Marie, která bývala obložena mnoha děkovnými a pamětními mincemi. Každoročně sem bývala pořádána v sobotu po svatém Erazimovi procesí z Mutěnína. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek s kaplí patří obci Mutěnín; obec v letech 2016 - 2017 zorganizovala opravu kaple. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 9.9.2018.