5914 kostel sv. Judy Tadeáše

na návsi

barokní

V rekonstrukci; má novou střechu, sanktusník měděnou. Opravena je statika. Omítka je silně poškozená, opraveny jsou ale sluneční hodiny na pravé straně kostela. Opravena je socha sv. Judy Tadeáše v nice nad průčelím. Část oken je rozbitá. Zavřený. Prázdný. Stěny uvnitř jsou poničeny vlhkostí. – Památka se skládá z osmiboké centrály, k níž na východě přiléhá sakristie a na opačné straně předsíň. Nad průčelím vystupuje trojúhelný štítek s výklenkem, v němž je umístěna socha světce, jemuž je kostel zasvěcen. Na straně k silnici jsou zachovány zbytky kuriózních slunečních hodin, které udávaly čas v různých zemích světa. - Kostel byl postaven nákladem místního faráře J. Partnera, který kvůli nemocným nohám nemohl docházet do kostela na kopec nad Tasnovicemi. Po smrti byl do kostela pohřben, jeho náhrobek je zachován před oltářem. - Ve vsi Štítary byla v letech 1964 - 2015 stavební uzávěra kvůli plánované přehradě, která měla ves zatopit. Po zrušení stavební uzávěry požádalo město Hostouň církev o převod pozemku s kostelem do svého vlastnictví, aby mohlo kostel opravit. - Kostel je památkově chráněn. - Pozemek s kostelem patří městu Hostouň; v roce 2019 půjde na restaurování slunečních hodin na jižní fasádě a opravu sochy sv. Judy Tadeáše v západním štítu kostela 148.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.