5921 kostel sv. Jana Křtitele

ve vsi

V rekonstrukci; v hodní části je zdivo lodi staženo železy. Vně i uvnitř je dozděno rozpadlé zdivo nad zemí, kde bylo silně poškozeno vlhkostí. Věž má novou střechu. Nově jsou odstraněny střecha a krov přístavku. Přístavek má poškozené zdivo. Ve zdivu lodi jsou místy praskliny (přes interiér je zdivo staženo ocelovými lany). Věž a větší část průčelí má opravenou fasádu, zbytek lodi má fasádu zničenou. Bez oken (okenní otvory jsou provizorně zabedněné). Klenby a zejména klenební pásy jsou porušené trhlinami, mnohde jsou vypadlé části zdiva z okenních záklenků. Klenba sakristie je zřícena. Podlaha je zničená. Uvnitř jsou zbytky zařízení. V podlaze jsou udělány dvě sondy o průměru cca 1 m, které jsou po okraj zalité vodou. Kostel stojí v místě močálu, na dubovém voru, hladina spodní vody je v podstatě na úrovni podlahy. Původní systém udržování stavby byl narušen regulací říčky v sousedství a snahou o odizolování objektu; po vnějším obvodu kostela byly přidány pásy proti vlhkosti, takže voda z interiéru nemá kam odtékat. - Pozemek s kostelem patří spolku "Omnium"; spolek převzal kostel od církve v říjnu 2015 poté, co jej do svého vlastnictví odmítla převzít obec Srby. - Spolek shání dotace na opravu kostela (celková oprava kostela má stát cca 15 - 20 mil. Kč).

Zdroj: Ing. Jakub Děd