6177 kaple sv. Vendelína

se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená. Opraven i interiér, byla obnovena také nástropní malba s motivem "Dobrého Pastýře". Nynější renovovaný oltář pochází ze sakristie kostela v Bernarticích na Tachovsku, oltářní obraz sv. Vendelína je zatím barevnou xerokopií. Upraveno je okolí kaple. – Z kaple byl postaven nejprve zřejmě jen presbytář, ke kterému byla později přistavěna loď. Při přestavbě roku 1924 byla přistavěna sakristie a na střeše vztyčen sanktusník. Poslední větší oprava proběhla v roce 1936. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří městu Přimda; město v letech 2013 - 2016 zorganizovalo opravu kaple. Kaple byla po opravě znovu posvěcena dne 20.10.2018 farářem Miroslavem Martišem z Boru u Tachova. Koncelebrovali kaplan Václav Sládek OCr. a německý farář Klaus Oehrlein. Přítomni byli mj. starostka Přimdy Marie Šperková a její místostarosta Jiří Kadera.

Zdroj: Ing. Günter Fiedler