6192 kostel Navštívení Panny Marie

v J části vsi

V rekonstrukci; sakristie má novou střechu, má přezděny oblouky nad okny a dveřmi a dozděnou korunní římsu. Věž, loď a presbytář jsou bez střechy, krovů a stropu (odstraněny kvůli špatnému stavu v roce 2018). Zůstává obvodové zdivo do původní výše, místy je mírně poškozena korunní římsa. Omítka je zčásti poškozená. Bez oken a dveří. Přístupný, uvnitř je vyklizen od trosek. V klenbě zděné kruchty je díra. Nově jsou vyřezány náletové dřeviny v okolí kostela. – Původní dřevěný kostel ve vsi se začal stavět v roce 1790, v důsledku francouzských válek pak byla stavba zastavena. Roku 1808 byla na starých základech vybudována nová stavba dřevěného kostela. Současný kostel byl postaven hrabětem F. A. Libštejnským z Kolowrat mezi lety 1834 - 1838 v empírovém slohu podle plánu tachovského stavitele Anthona Thurnera. Jednolodní, obdélný, s pětiboce uzavřeným presbytářem, s pravoúhlou sakristií v ose a hranolovou věží před západním průčelím. Zevně obdélný, polokruhově uzavřená okna. - Po roce 1948 Pohraniční stráž kostel používala jako sklad sena a stáj pro koně a dobytek a později jako skladiště zemědělského materiálu. - Kostel byl v roce 2020 prohlášen kulturní památkou. - Pozemek s kostelem patří spolku "Omnium"; spolek kostel převzal v roce 2016, aby mohl zorganizovat jeho opravu. - Dne 18.8.2019 se v kostele uskutečnila bohoslužba na podporu záchrany objektu, kterou celebroval farář z bavorského Waidhausu Georg Hartl.

Zdroj: Ing. Jakub Děd