6295 kostel sv. Josefa

19.3.1900 (základní kámen) - 15.12.1901 (vysvěcení)
na S straně návsi

V rekonstrukci; mimo přístavky má novou střechu. Přístavky mají střechu z orezlého plechu, jeden má jen provizorní lepenkovou střechu. Věž má novou fasádu, omítka lodi je silně poškozená. Má nová okna a dveře, věž nové okenice. Uvnitř je opraven strop a kůr. Vnitřní omítky jsou místy opadané. - Původní kostel sv. Josefa, který byl postaven v letech 1739 - 1750, byl pro značnou sešlost v roce 1899 stržen a nahrazen provizorním dřevěným kostelem. Stavba nového kostela byla zahájena dne 19.3.1900 podle plánů plzeňského architekta Františka Josefa Erharta v duchu pseudorománského slohu. Oltář zhotovila firma Schreiner z Regensburgu, malby v oknech umělecký ústav Maier z Mnichova a varhany postavil Kryštof Müller z Teplé. Na stavbě se finančně nejvíce podíleli místní sedláci. Kostel mohl pojmout až 1200 osob. Kostel a čtyři zvony ve věži vysvětil dne 15.12.1901 kardinál Dr. Václav Frinde za asistence šestnácti kněží. Za I. světové války byly tři zvony roztaveny, v roce 1929 za pomoci sbírky znovu obnoveny a za II. světové války byly opět tři zvony roztaveny. Kvůli velké zvonici jsou základy věže 7 m hluboké. - Kostel sloužil svému účelu do poloviny 60. let 20. století, poté byl uzavřen a od té doby chátral; sloužil jako sklad sena a slámy. - Kostel je památkově chráněn pod registračním číslem ÚSKP 1639. - Roku 2004 byl kostel převeden bezplatně na Obec Úherce a od roku 2006 je kostel ve správě „Nadace pro obnovu kostela sv. Josefa v Úhercích“, která zajišťuje opravu kostela; v roce 2024 půjde na opravu střechy a stropů kostela 800.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Vlastimil Blažek, Úherce