6297 kaple bl. Hroznaty

na Z straně návsi

malá

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaple na západní straně návsi je sakrální stavbou náležející ke dvoru č.p. 1, tzv. Fuchsův dvůr (Fuchs-Hof) v těsné blízkosti Kulturního domu Úherce. Jedná se o výklenkovou stavbu se segmentově zaklenutým výklenkem a trojúhelným štítem, o půdorysu 2 x 2,5 m, celková výška ke štítu činí 3,45 m. Zdivo je tvořeno převážně pískovcovým kamenem. Valbová střecha je pokryta taškou bobrovkou. Stáří současné podoby kaple je odhadováno s původní rozsáhlou přestavbou objektu č. p. 1 na 1. polovinu 19. století. Základ kaple je ovšem pravděpodobně ještě starší. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (MUDr. Kateřina a Bc. David Melicharovi z Úherců). - Kaple byla v roce 1995 znovu svěcena a v letech 2012 - 2014 celkově rekonstruována; rekonstrukce byla financována dotace z Plzeňského kraje a majiteli objektu. - Patronem stavby je blahoslavený Hroznata, probošt mělnické a litoměřické kapituly.

Zdroj: Vlastimil Blažek, Úherce