6299 kaple Božího Těla

na V straně návsi

malá

Omítka otlučená. Bez dveří, prázdná. - Výklenková zděná kaple náležející ke dvoru č.p. 19, tzv. Hoblův dvůr (Hobl-Hof). - Původně byla kaple součástí systematického řešení brány statku čp. 19. Brána byla vložena mezi obytné stavení a špýchar s tím, že kaple a branka byly tvarově a typově odpovídající. Brána i špýchar byly bohužel zbořeny. Z celé brány zůstala stát pouze kaple, místo brány a branky je novodobě upravený vjezd s brankou. - Zdivo kaple je cihelné, s malým podílem větších kamenů. Otvor v čelní stěně ukončen segmentem oblouku, na stranách po jednom pilastru nesoucím průběžný vlys a nízký trojúhelný fronton. Nad štítkem se zachoval úsek zdi (součást původní ohradní zdi). - Kaple je zapsána jako nemovitá kulturní památka pod č. 22521/4-1640, památkově chráněna ode dne 3.5.1958. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Štěpánka a Josef Brantovi z Úherců).

Zdroj: Vlastimil Blažek, Úherce