6406 kaple sv. Maří Magdalény

J od vsi, u hradu

s věží

V rekonstrukci; má nové krovy a střechu, věž měděnou. Opraven je opěrný sloup v levém zadním rohu kaple. Omítka je silně poškozená. Loď má nová okna, věž má nové okenice. Chybějí okénka ve věži a v předsíni. Má nové dveře. Uvnitř má opravenou podlahu a omítky. Krypta pod kaplí byla využívána jako hrobka rodu Švamberků. - Kaple byla postavena počátkem 16. století, roku 1650 byla Janem Bedřichem ze Švamberka přestavěna a opravena. K dalšímu rozšíření a opravě kaple došlo v roce 1707 nákladem Zuzany Antonie z Heissensteinu. K poslední velké přestavbě došlo v roce 1887 nákladem knížete Löwensteina, kdy kaple získala nový krov a byla přistavěna hranolová věž a sakristie. - Dne 4.12.1960 vlezlo šest mladíků z Prahy do kaple a zdemolovalo zařízení kaple a interiér; škoda byla vyčíslena na 160.000,- Kčs, aktéři zaplatili 25.000,- Kčs. Poté byly vchody opatřeny mřížemi a pevnými dveřmi. Přesto v roce 1963 do kostela vnikli další vandalové, kteří pronikli do krypty kaple, odkud vytahali mumie pohřbených Švamberků a poházeli je v interiéru kaple. Několik měsíců se nic nedělo a teprve v roce 1964 byly ostatky nepietně zahrabány na hřbitově u zdi, uloženy byly bez označení a identifikace. Mělo se prý jednat o dvanáct mužů švamberské a třebelské větve rodu. Roku 1987 se propadla větší část krovu a střechy; byly opraveny v letech 1991 - 1992. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří obci Kokašice.