6473 kaple Panny Marie Dobré rady

středně velká

Ve střeše přední části levé strany kaple a ve střeše předsíně jsou velké díry, zbytek kaple má střechu s malými dírami. V přední stěně kaple jsou svislé praskliny. Omítka je silně poškozená. Bez dveří, okna jsou rozbitá. Prázdná. - Kaple je zděná s hrázděnou předsíní. - Kaple byla postavena v letech 1775 - 1776 nákladem sedláků Johanna Georga Wurtingera a jeho zetě Eliase Zaschkeho. Posvěcena byla dne 1.5.1776 tepelským opatem hrabětem Trautmannsdorfem. V kapli byly původně dřevěné sochy světců pocházející z doby její výstavby; byly ukradeny v 60. nebo 70. letech 20. století. - Kaple byla v roce 1958 prohlášena kulturní památkou, památková ochrana byla zrušena Ministerstvem kultury dne 13.2.1980, k novému prohlášení kulturní památkou došlo dne 8.4.2015. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Anne Caroline a Mgr. Radek Lungovi z Prahy). - Ves Výškovice je téměř zbořena, zůstal jeden velký dům.