6480 kaple sv. Václava a sv. Antonína Paduánského

S od vsi, na vrchu Pastvina

barokní

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Nově je upraveno okolí kaple. - Na jaře 2018 bylo poškozené obvodové zdivo kaple zbořeno a byly vykopány základy pro stavbu repliky kaple. V červnu - červenci 2018 byly zbudovány nové základy kaple, v červenci 2018 začala obnova obvodového zdiva. - Před zbořením byla kaple bez střechy a krovů, klenba byla zřícená. Zůstalo pouze částečně snížené obvodové zdivo (3,6 x 4,6 m) prolomené nad levým oknem, roku 2017 se zřítilo i zdivo nad vstupem. Chyběl trojúhelníkový štít nad průčelím. Fasáda byla zničená. Bez oken a dveří. Uvnitř byly trosky. Kapli ničil okolo se pasoucí dobytek. - Kaple stojí na krásném vyhlídkovém místě. - Kaple byla postavena roku 1703 sedlákem Thomasem Windirschem z Holubína. Dokud kaple patřila k Windirschovu dvoru, konala se zde jednou ročně bohoslužba, na kterou chodilo poutní procesí. Později kaple přešla do vlastnictví dvora v Dolním Kramolíně. Ještě roku 1970 byla kaple poměrně zachovalá, byť zařízení bylo rozkradeno či zničeno (původně byly v kapli obrazy sv. Václava a sv. Antonína Paduánského). - Pozemek s kaplí patří Státnímu pozemkovému úřadu; úřad v letech 2018 - 2020 zorganizoval obnovu kaple.