6524 kostel sv. Filipa a Jakuba

hřbitovní kostel
na hřbitově

V rekonstrukci; má novou střechu. Opravena je statika. Má nová okna, věž nové okenice. Zavřený, interiér lodi je opraven, opravuje se interiér presbytáře (uvnitř je lešení). - Pozdně barokní hřbitovní kostel je orientovaná jednolodní stavba s trojbokým závěrem a hranolovou věží v západním průčelí. Fasády jsou členěny lisenami, interiéry plochostropé, nečleněné. Rustikální hlavní oltář pochází z roku 1629. - Kostel vlivem špatné střechy zcela zchátral, proto jej v roce 2011 koupila od církve obec Žihle za 6.000,- Kč. - Pozemek s kostelem patří obci Žihle, která organizuje opravu kostela; v kostele má vzniknout výstavní a koncertní sál.

• Daniel Stráník napsal 07.05.2012 09:39

Starší fota kostela z roku 1984 od Jiřího Fiedlera – NEJSOU z této lokality, jedná se o fota hřbitovního kostela sv. Jiljí v Krašovicích na okrese Plzeň-sever

Máte pravdu, děkuji za upozornění. Fotky jsem od hesla Žihle vymazal.

Děkuji za opravu chybného údaje. J. Fiedler (18.5.2012).