6632 kaple s hrobkou rodiny Dittrichovy

Poškozené (známka 344) zděné velké kaple

hřbitovní kaple (hrobka)
ve Smetanově ulici, za zdí hřbitova

Střecha poškozena (rostou z ní stromky). Okna rozbitá. – Novorenesanční kaple s hrobkou rodiny Dittrichovy byla postavena u hřbitova v letech 1888 - 1889. Navrhl ji významný berlínský architekt Julius Carl Raschdorff. Nad kryptou, jejíž vnitřní stěny byly obložené skleněnou mozaikou, stála pohřební kaple s oltářem, nesoucím obraz Ukřižování od Augusta Frinda. Pískovcové sochy nad vchodem symbolizovaly spánek a mír. K vytápění hrobky sloužila malá kotelna, jejíž zbytky stojí dodnes na úpatí svahu pod hrobkou. Po 2. světové válce bylo vnitřní zařízení kaple a hrobky zničeno. - Kaple je památkově chráněná. - Pozemek s kaplí patří městu Krásná Lípa (plánuje jeho převedení spolku Omnium), samotná kaple s hrobkou patří od dubna 2018 spolku Omnium; spolek plánuje opravu hrobky, do konce roku 2018 má mít kaple novou střechu.

Podle dostupných informací má začít obnova hrobky v nejbližší době.

Informace doplněna, děkuji.