6632 kaple s hrobkou rodiny Dittrichovy

hřbitovní kaple (hrobka)
ve Smetanově ulici, za zdí hřbitova

Bez krovu a střechy, zdivo je shora zakryté plachtami. Dozděna je propadlá klenba. Okna jsou rozbitá a provizorně zabedněná plastovými fóliemi. Zavřená. Dozděny jsou části poškozeného zdiva v interiéru. - Novorenesanční kaple s hrobkou rodiny Dittrichovy byla postavena u hřbitova v letech 1888 - 1889 na objednávku místního podnikatele Karla Dittricha. Navrhl ji v roce 1886 významný berlínský císařský architekt Julius Carl Raschdorff; jde o jedinou realizaci tohoto architekta mimo hranice Německa. V kryptě je umístěn obrovský sarkofág vyrobený ze čtyř kusů zeleného diabasu, kamene, který se těží u Šluknova. Vnitřní stěny krypty jsou obložené poškozenou skleněnou mozaikou. Nad kryptou stojí pohřební kaple původně s lavicemi a oltářem nesoucím obraz Ukřižování od krásnolipského malíře Augusta Frinda. Pískovcové sochy nad vchodem symbolizovaly spánek a mír. K vytápění hrobky sloužila malá kotelna, jejíž zbytky stojí dodnes na úpatí svahu pod hrobkou. Po 2. světové válce bylo vnitřní zařízení kaple a hrobky zničeno. Začátkem roku 1989 byl na budovu kaple schválen podmínečný demoliční výměr; pokud by se o ni do 1 roku nikdo nepřihlásil, měla být zbořena. O kapli se sice nikdo nepřihlásil, ale díky revoluci v listopadu 1989 byla hrozba demolice zažehnána. - Kaple je památkově chráněná. - Od dubna 2018 patřila budova kaple spolku Omnium, který zahájil, ale zanedlouho opět ukončil opravu kaple a dostal se do insolvence. Město Krásná Lípa se v roce 2023 dohodlo s insolvenčním správcem na odkupu hrobky za 10.000,- Kč. - Pozemek s kaplí patří městu Krásná Lípa; v roce 2023 půjde na statické zajištění hrobky 800.000,- Kč z rozpočtu města. Město Krásná Lípa poté plánuje rychlé zahájení obnovy střechy hrobky (jsou třeba 3 mil. Kč).

• Vladimír Kraus napsal 18.07.2018 12:27

Podle dostupných informací má začít obnova hrobky v nejbližší době.

Informace doplněna, děkuji.

• Vladimír Kraus napsal 09.07.2019 21:51

Tak ta nejbližší doba trvala skoro přesně rok, mělo by se začít 22.7.2019.

Tak to je dobře :-)

• Miloslav Horník napsal 28.10.2019 18:26

Žalostný stav kleneb hrobky v Krásné Lípě značně prodraží její opravu. Oprava Dittrichovy hrobky v Krásné Lípě se pravděpodobně výrazně prodraží. Památka je totiž v mnohem horším stavu, než odborníci předpokládali. Přišlo se na to po prvních týdnech rekonstrukce, které odhalily další problémy. Článek s fotogalerií zde: https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/foto-zalostny-stav-kleneb-hrobky-znacne-prodrazi-jeji-opravu-20190827.html?fbclid=IwAR0HGopSLfqRDwB6c0SoIbz65xyhqRNKuJq6iZHS9ZgVzbt-2umpLo3m9z0

• Miloslav Horník napsal 12.10.2020 18:22

Z webu luzicke-hory.cz (8. 8. 2020) Prohlídka Dittrichovy hrobky v Krásné Lípě, foto a odkaz i na další informace zde: http://www.luzicke-hory.cz/info/index.php?pg=ns200808c&fbclid=IwAR1imOunpr1gXZN3kYbW7rRqVS6VkM24-qC6bZX9zgHlJYOW9XXza7j8TC8