← kaple sv. Blažeje (Lužice) kaple s hrobkou rodiny Keil von Eichenthurn (Město Albrechtice) →
6656 kaple sv. Kříže

Polozřícené (známka 455) zděné velké kaple

hřbitovní kaple
2. polovina 18. století
u kostela

Zůstalo pouze obvodové zdivo (cca 5 x 7 m) do výše: přední stěna do původní výše (cca 5 m), pravá stěna vpředu do výše 2 m, zbytek zbořen až k zemi. Levá stěna vpředu cca do výše 1,5 m, zbytek zbořen až k zemi. Původně měla valbovou střechu, uvnitř byla plochostropá. V roce 2016 upadl kus zdiva kaple na levé straně. - Kaple byla postavena ve 2. polovině 18. století. Někdy v 1. polovině 20. století byla k její zadní stěně přistavěna podsklepená márnice, do sklepa vedly dveře ze severní strany. Do bočních stěn kaple byly zapuštěny náhrobníky z konce 19. a 1. poloviny 20. století. Ještě koncem 60. let měla kaple jen menší díry ve střeše a stropě, kolem roku 1975 byly ve střeše velké díry a strop byl zřícen. Komunistická předsedkyně Místního národního výboru nechala v 80. letech 20. století kapli (a k ní přistavěnou márnici) z větší části rozebrat, přestože byla památkově chráněná, aby její rodina získala materiál na stavbu garáže. – Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří církvi; v roce 2017 půjde na opravu areálu kostela včetně kaple 700.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Petr Culek