6665 kostel sv. Františka Xaverského

v Družstevní ulici

Má novou střechu, věž měděnou. Opravena jsou vitrážová okna. Zavřený. Uvnitř jsou opravena poškozená místa stropu, kostel by potřeboval vymalovat. - Na místě původní obecní kaple byl v letech 1787 - 1788 postaven z finančních prostředků náboženského fondu pozdně barokní kostel; jeho stavitelem byl Jan Václav Kosch. Po roce 1946, kdy byl vyhnán poslední německý farář Ernst John, duchovní správa kostela připadla pod farnost Děčín-Pomokly. Poslední mše se v kostele sloužily v 50. letech 20. století, poté začal být používán jako sklad. V letech 1960 - 1961 došlo k opravě věže a loď dostala novou střechu. Náklady na opravu v hodnotě 100.000,- Kčs hradil stát. V následujícím období loď kostela sloužila jako depozitář vybavení jiných kostelů, např. kostela sv. Václava v Rozbělesích. Bez další údržby ale kostel začal znovu chátrat, poškozenou střechou zatékalo a byla poškozena klenba lodi. Vitrážová okna byla rozbita vandaly. S obnovou kostela se začalo až po roce 2000. Po vyklizení interiéru kostela zde mohla být dne 3.12.2005, na svátek patrona kostela, poprvé po mnoha desetiletích opět sloužena mše svatá. Od té doby se na svátek patrona, sv. Františka Xaverského, slaví každoročně. - Pozemek s kostelem patří církvi.