6789 kaple sv. Jáchyma

Poškozené (známka 344) zděné velké kaple

2. polovina 18. století (obnovena po požáru 1914)
SV od vsi, v lese

se sanktusníkem

Ve střeše jsou malé díry, věžička je bez zakončení a dosti poškozená. Omítka mírně poškozena. Okna rozbitá a zabedněná. Dveře otevřené. Prázdná. Dřevěný strop uvnitř s menšími dírami. – Dřevěná kaple se zastaveními křížové cesty byla postavena ve 2. polovině 18. století na vrcholu kopce Jáchym (Joachimsberg), 2 km severovýchodně od Lobendavy. Zastavení křížové cesty po roce 1843 zchátrala. V roce 1914 kaple vyhořela a na jejím místě byla v témže roce postavena kaple nová. Kaple svatého Jáchyma stejně jako křížová nebyla později upravována a dochovala se tak v původní podobě. Po vyhnání původních obyvatel v letech 1945 - 1946 ztratily kaple i křížová cesta svůj význam a nebyly využívány; vnitřní zařízení kaple bylo zničeno.- Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Kaple s křížovou cestou je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří církvi; církev společně s obcemi Lobendava a Lipová vyhlásily v květnu 2017 sbírku na opravu kaple.