kaple (Volary) →
6794 kaple Kalvárie

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

S od města, na místě s krásným výhledem na město

se sanktusníkem

Zčásti zbořena; zůstalo pouze obvodové zdivo podkovovitého tvaru (cca 5 x 6 m) do výšky 1,5 - 2 m, pouze u oken mírně nižší. Omítka mírně poškozena. Uvnitř množství trosek, ale vpředu nově opraveny vstupní schody. Nově skácena lípa za kaplí. Původně měla nad vchodem trojúhelníkový štít, vchod v průčelí byl zakončen polokruhově. Zvon z kaple byl po roce 1946 přenesen do kostela svatého Bartoloměje. - Kaple byla postavena v roce 1869 jako doplnění starší křížové cesty. O vznik křížové cesty se zasloužil Ambrož Hille (1782 - 1863) z Velkého Šenova. Roku 1855 vykoupil pozemek od sedláka Josefa Endlera (odtud původní název kopce), téhož roku začala stavba křížové cesty. Dokončena byla v následujícím roce a dne 8.9.1856 ji slavnostně posvětil litoměřický biskup Augustin Bartoloměj Hille (1786 - 1865), bratr zakladatele. Cestu tvoří třináct neoklasicistních sloupků zastavení s rokokovými prvky. Kamenná zastavení zhotovil sochař a řezbář Karl Otto z Velkého Šenova, obrazy namaloval Johann Birnbaum z Jiřetína pod Jedlovou podle předlohy J. Führicha. V roce 1862 přibyla kaple Božího hrobu se sochou ležícího Krista od sochaře Leopolda Zimmera z Krásné Lípy. A v roce 1869 doplnila areál ještě kaple Kalvárie, postavená podle přání zakladatele jeho synem Johannem Hillem (za pomoci Emanuela Hampela). Dvanácté zastavení (Ukřižování) na křížové cestě tak bylo ztvárněno v průběhu několika let hned třemi způsoby - nejprve jako samostatné zastavení, později v podobě velkého kříže s ukřižovaným Kristem a nakonec jako kaple Kalvárie. Roku 1918 byly vyměněny obrazy v jednotlivých zastaveních. V roce 1939 prošla celá křížová cesta z popudu a na náklady místní občanky Marie Isabelly Marschnerové generální opravou. Restaurátorem se stal malíř Josef Franze z Lipové. Každoročně se ve Velkém Šenově v neděli po 15. srpnu konalo procesí, které doprovázeno hudbou přicházelo na Křížový vrch k bohoslužbě. Po roce 1950 byla zastavení křížové cesty povalena, obě kaple rozbořeny a rozebrány jako stavební materiál. Zvonek, jenž vydával vysoké tóny, byl po roce 1946 přenesen do kostelní věže. Celkovou obnovou prošla křížová cesta mimo dvojici kaplí v letech 1997 - 2000, kdy byl celý areál i vyčištěn od náletových dřevin (rostly zde již i velké stromy). Iniciátorem oprav byl farář P. Václav Horniak, na opravu přispěli farníci Římskokatolické farnosti Velký Šenov a město Velký Šenov. Při této opravě nebyly obnoveny kaple Kalvárie a kaple Božího hrobu. Uprostřed areálu stojí nový velký kříž. - Pozemek s kaplí patří církvi.