6856 kostel sv. Mikuláše

na vyvýšenině uprostřed vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, věž měděnou. Loď má střechu zčásti prosklenou (střecha a krov lodi se propadly po neodborném stavebním zásahu ve vnitřním prostoru lodi kostela dne 11.7.1988 v 18,33 hodin). Nově je dozděna koruna zdiva lodi. Věž má novou fasádu, omítka lodi je zčásti poškozená. Má opravená okna, věž nové okenice. Místo dveří je ozdobná kovaná mříž. Interiér není opraven, chybí zde i podlaha (je vysypána štěrkem). Sakristie kostela je opravená a slouží jako místní muzeum. – Barokní obdélná stavba se zaoblenými nárožími, schodištěm, rovně uzavřeným presbytářem a hranolovou věží s cibulovou střechou představenou štítové stěně. Fasády jsou členěny lizénovými rámci a polokruhově zakončenými okny opatřenými vitráží. Věž s lizénovými rámci má nad kruhovými okny segmentem klenutou římsu. Presbytář je sklenut plackou a konchou s lunetami. V lodi byla plochostropá, tříramenná zděná kruchta, svedená na pilíře stlačenými oblouky. Zařízení bylo novodobé a pseudobarokní. Klasicistní křtitelnice pocházela z konce 18. století. - Kostel nechal postavit c.k. Náboženský fond v roce 1793. V době napoleonských válek si z něj vojáci císaře Napoleona I. Bonaparta udělali ošetřovnu a lazaret. Na poválečné obnově kostela, kdy téměř veškerý kostelní inventář byl rozkraden nebo zničen, se velkou měrou podílel litoměřický biskup Msgre Václav Leopold Chlumčanský z Přestavlk a Chlumčan. - Po celou dobu své existence musel kostel odolávat drsnému horskému klimatu. Mnohé škody napáchaly časté vichřice, průtrže mračen, silná krupobití, nebo množství sněhu umocněné dlouhými zimami. První poškození na střeše se projevila v zimě 1959 - 1960. I přes dílčí opravy v letech 1968 a 1970 musel být ale kostel v roce 1985 pro veřejnost uzavřen a v roce 1988 se propadla střecha a krov nad lodí po neodborném stavebním zásahu ve vnitřním prostoru lodě. Z původního mobiliáře se zachovala pouze raně barokní kamenná konstrukce hlavního oltáře sv. Mikuláše z roku 1695. Ostatní dochovaný mobiliář byl převezen do kostelů v Chabařovicích, v Jílovém a v Tisé. Komise složená ze zástupců několika institucí, která se sešla v roce 1988, doporučovala zachovat pouze kostelní věž. Toto doporučení naštěstí nebylo realizováno. V letech 1994 - 1995 došlo k provizorní opravě zdiva lodi, kdy byly odstraněny vitráže a okenní otvory zazděny. - V roce 2013 byly z výtěžku veřejné sbírky pořízeny pro kostel nové věžní hodiny, v roce 2015 byla loď kostela znovu zastřešena. - Kostel je prohlášen kulturní památkou. - Pozemek s kostelem patří obci Petrovice; tato jej získala dne 27.10.2004 na základě bezplatné darovací smlouvy. Obec v roce 2015 zorganizovala částečnou opravu kostela s využitím dotace od Regionálního operačního programu Severozápad. O obnovu kostela usiluje "Petrovický spolek pro obnovu a zachování tradic". - Po opravě má kostel sloužit církevním obřadům a pro kulturu, výstavy a koncerty. - Objekt je státem chráněnou kulturní památkou.