6856 kostel sv. Mikuláše

na vyvýšenině uprostřed vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, věži ještě chybí zakončení (je v lešení). Loď má střechu zčásti prosklenou (střecha a krov lodi se propadly po neodborném stavebním zásahu ve vnitřním prostoru lodi kostela dne 11.7.1988 v 18,33 hodin). Nově je dozděna koruna zdiva lodi. Omítka je zčásti poškozená. V oknech jsou osazeny původní vitráže. Místo dveří je ozdobná kovaná mříž. Interiér není opraven, chybí zde i podlaha (je vysypána štěrkem). Sakristie kostela je opravená a slouží jako místní muzeum. - Kostel nechal postavit c.k. Náboženský fond v roce 1793. V době napoleonských válek si z něj vojáci císaře Napoleona I. Bonaparta udělali ošetřovnu a lazaret. Po celou dobu své existence musel kostel odolávat drsném horskému klimatu. První poškození na střeše se projevila v zimě 1959 - 1960. I přes dílčí opravy v letech 1968 a 1970 musel být ale kostel v roce 1985 pro veřejnost uzavřen. Z původního mobiliáře se zachovala pouze raně barokní kamenná konstrukce hlavního oltáře sv. Mikuláše z roku 1695. Ostatní dochovaný mobiliář byl převezen do kostelů v Chabařovicích, v Jílovém a v Tisé. V roce 2013 byly z výtěžku veřejné sbírky pořízeny pro kostel nové věžní hodiny. - Kostel je prohlášen kulturní památkou. - Pozemek s kostelem patří obci Petrovice; obec v roce 2015 zorganizovala částečnou opravu kostela s využitím dotace od Regionálního operačního programu Severozápad. O obnovu kostela usiluje "Petrovický spolek pro obnovu a zachování tradic". V roce 2019 půjde na opravu kostela 400.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje. - Po opravě má kostel sloužit církevním obřadům a pro kulturu, výstavy a koncerty.